Veganske eko slastice

Trgovine bio&bio predstavile su novu ponudu svojih cafea – 12 novih slastica eko imanja Zrno prva su potpuna linija certificiranih ekoloških i veganskih slastica na našem tržištu, a nalaze se ekskluzivno u zagrebačkim bio&bio cafeima u Radničkoj 49 i Oktogonu.
bio&bio-veganske eko slasticeU ponudi je šest grupa proizvoda: muffini, cookies, brownies, tarts, scones i krenzli a spravljeni su od biranih organskih sastojaka po originalnim veganskim recepturama. Zaslađeni su nerafiniranim šećerom i sirupom od agave, a varijante s pirovim brašnom obradovat će one koji u prehrani izbjegavaju pšenicu.

Slastice su izrađene ručno, u malim serijama na Zrno eko imanju, a kreator ove linije je Zlatko Pejić, vlasnik Zrno eko imanja, te poznati inovator posebnog beskvasnog kruha kojeg je predstavio prije pet godina. I u stvaranju ovih proizvoda poštivani su posebni kriteriji: odabir cjelovitih ekoloških namirnica, nekorištenja aditiva  i aluminijskog praška za pecivo koji su dokazano štetni za zdravlje; kolači su veganski tako da ne sadrže jaja i kravlje mlijeko, u zamijesu se koristi izvorska voda s imanja, a  u proizvodnji se ne koriste rafinirani šećer i ulje.

Važan kriterij pri njihovu stvaranju, kako ističe Pejić, bio je da, osim što su zdravi, ovi kolači budu ukusni te vizualno jednostavni. Kao poznati eko aktivist, istaknuo je i važnu ekološku komponentu: ‘Mi svojim odabirima činimo utjecaj na vlastito zdravlje, ali i na zdravlje planeta. Proizvodnja ovih kolača ima oko dva i pol puta manji ekološki otisak negoli proizvodnja konvencionalnih kolača. Naravno da mi ovime nećemo riješiti globalni problem stanja okoliša, ali možemo biti dio trenda i poticati druge da se uključe te kao potrošači zahtijevati više ovakvih, održivih proizvoda’.

Ove će slastice obogatiti ponudu bio&bio cafea i odlično se uklopiti uz biranu organsku fair trade kavu, koju spravljaju trenirani baristi te veliki izbor smoothieja spravljenih od vrhunskih ekoloških namirnica i premium superfooda. bio&bio cafe je prvu ekološku ponudu za van na našem tržištu predstavio krajem 2015. godine, a veliki interes kupaca potiče daljnji razvoj ponude i kvalitete te će novosti zasigurno biti još.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , ,