Vela Luka: Pronađite svoju luku za odmor

Osim što je Vela Luka vječna inspiracija za poeziju i pjesmu, kao destinacija prepuna je iznenađenja i skrovitih mjesta za odmor.Ova turistička sezona je najzahtjevnija ikada. Gosti traže mir, odmak, sigurnost i kratak bijeg od svega što nas je globalno zahvatilo s epidemijom Covid-19. Kriza je uvijek prilika da se razmisli o budućnosti, u ovom slučaju izmijenjenoj budućnosti turizma. Uz obnavljanje povjerenja turista i stvaranje sigurne destinacije za svoje goste, okrećemo se i našim prirodnim potencijalima Vele Luke, oazama mira i odmora od uobičajene ljetne vreve iz ranijih sezona uz mogućnosti uživanja gostiju na skrovitim i izoliranim lokacijama. Nije lako izdvojiti dio ponude prirodnih ljepota i osobitosti mjesta, no pokušat ćemo podsjetiti nas zašto Vela Luka pruža mogućnost odmora iz snova. Pronađite svoju luku za odmor u Veloj Luci!, poručuju iz lokalne Turističke zajednice.

Plaže
Toliko je malenih uvala i plaža dostupno šetnjom uz obalu da ih je u Veloj Luci nemoguće prebrojati. Svaka ima hlada, toplu stijenu, intimu, predivan pogled na otočić Ošjak i druge vale i divno, čisto more, a svaka je toliko drukčija. Jednostavno, Vela Luka nudi, a gost bira svoje mjesto pod suncem. Otok Proizd
Do otoka Proizda vrlo lako se dođe kratkom vožnjom brodicom iz mjesta. Plaže pružaju ugođaj kristalnog plavetnila mora, a uz prirodan hlad poželite ostati cijeli dan uživati u kupanju i odmoru. Kako je za otočić Proizd otkriveno da ima ljekovitu energiju, te da šetnja stazom blagotvorno utječe na zdravlje, postavljene su klupe za odmor u hladu na energetske točke otoka. Proizd time pruža jedinstven ugođaj, mjesto za odmor i opuštanje. Proizd je nadasve i romantičan. To su prepoznali i mještani i umjetnici iz udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke koji su označili mjesto za zaljubljene i njihove poljupce. Dovoljno je stati na označenu kamenu površinu i uz tišinu mora s predivnim pogledom zaboraviti na sve osim voljene osobe i magične prirode koja vas okružuje.

Luka mozaika
I dok se u samom mjestu nastavlja izrada najduže ručno izrađene staze mozaika, već danas možete prošetati Lukom mozaika za koju su mještani, entuzijasti i članovi udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke proizveli više od milijun kamenčića dužine 150 metara.Vela spila
Pogled s visoka na velolučku valu osigurava i divna šetnja južnim obronkom brda Pinski rat, na 130 m iznad uvale Kale do Vele spile u kojoj je sačuvan jedan od najznačajnijih arheoloških pretpovijesnih lokaliteta na području Europe. Uz fotografiranje magične prirode i krajolika, posjet spilji je prilika da se nauči nešto novo i u hladu spilje predahne od ljetnih vrućina.

Oliver u luci / Luka u Oliveru
Krajem srpnja, u Veloj Luci održat će se višednevna manifestacija ‘Trag u beskraju’, posvećena Oliveru Dragojeviću, a otvorit će se i izložba ‘Oliver u Luci/Luka u Oliveru’.

P. R.


Tagged: , , , , , , ,