Veljko Bulajić: Monografija Vlakom bez voznog reda

U ponedjeljak, 2. studenog (19 sati), u zagrebačkom kinu Europa održat će se promocija monografije ‘Veljko Bulajić – Vlakom bez voznog reda u povijest filma’. Predstavit će je ministar kulture Berislav Šipuš, urednik Božo Rudež, te Vinko Brešan, Ljubo Šikić, Bruno Kragić i Veljko Bulajić.
Veljko BulajićDugo očekivana i pripremana monografija objavljena je nedavno u izdanju kuće Zrinski. Ovo izdanje predstavlja kronološki i tematski, u riječi i slici, prvi zaokruženi prikaz stvaralačkog opusa i burnog života jednog od najvitalnijih i najangažiranijih umjetnika naše kinematografije.

Ukupno 35 domaćih i 48 stranih autora sudjelovalo je u njezinu stvaranju, a osim filmologije i filmografije, monografija obiluje portretima Bulajićevih glumica i glumaca, fotografijama sa snimanja te u 432 stranice donosi uvid u umjetnički rad jedinstvene ličnosti u hrvatskoj, jugoslavenskoj, europskoj i svjetskoj kinematografiji. Bulajićevi filmovi prikazivani su na svim važnijim festivalima i gotovo u svim zemljama svijeta, a vidjelo ih je više od petsto milijuna gledatelja. Osvajali su mnogobrojna priznanja i nagrade, među kojima se ističu nominacija za Oscara, Unescova nagrada Kalinga, Grand prix Zlatni lav, Grand prix Zlatna medalja, Grand prix Zlatna nimfa, desetak Zlatnih arena, Nagrada AVNOJ-a, Trinaestjulska nagrada, Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića… Bio je član žirija mnogih svjetskih filmskih festivala, poput onih u Cannesu, Moskvi, Veneciji i San Sebastianu.

O Bulajićevu artizmu i redateljskom umijeću pišu i govore ugledni sineasti i književnici: Orson Welles, Françoise Truffaut, Andrzej Wajda, Mark Donskoj, Sergej Bondarčuk, Elija Kazan, Carlo Ponti, Alberto Moravia, Milan Kundera, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Miroslav Krleža… Premijere najavljuju i recenzije objavljuju najčitaniji dnevni listovi, tjednici i časopisi: New York Times, Le Mond, Cinema, Tempo, Mainichi, The Times, Moskovskie novosti, La voz de España, Arts, Herald Tribune, Arbeiter Zeitung, Politika, Delo, Oslobođenje, Pobjeda, Vjesnik… Svim tekstovima u knjizi zajedničko je da Bulajićeve filmove žanrovski svrstavaju u klasična djela filmske umjetnosti. Jedan je od rijetkih autora koji je imao privilegij i čast da mu se francuska premijera ‘Kozare’ održi u Louvreu i da mu Pablo Picasso izradi plakat za ‘Bitku na Neretvi’.

HAVC

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,