Darujemo ulaznice: Verdijeva opera Traviata u HNK-u

U suradnji s HNK Zagreb darujemo 2 čitatelja/ice s po 2 ulaznice za operu Giuseppea Verdija ‘Traviata’, koja je ostvarena u suradnji s Operom HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Janusza Kice. Bit će izvedena u subotu, 19. rujna u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu.

TraviataKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 18. rujna do 23.59 sati
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 19. rujna u 00.30 sati
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Scenograf je Marko Japelj, kostimografkinja Irena Sušac, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović a scenski pokret potpisuje Blaženka Kovač Carić. Libreto ove opere napisao je Francesco Maria Piave prema drami ‘Dama s kamelijama’ Aleksandrea Dumasa sina.

Libreto opere napisao je Francesco Maria Piave prema drami ‘Dama s kamelijama’ Aleksandrea Dumasa sina. Drama  je praizvedena u Parizu 2. veljače 1852., a praizvedba Verdijeve ‘Traviate’ održana svega trinaest mjeseci kasnije (6. ožujka 1853.) što je jedinstven slučaj u opernoj povijesti. Verdijeva partitura sadržava i glazbu za ples i društvena događanja, poput svečane večere iz prve slike ili partije karata u trećoj, koja svojom vrsnoćom pripada najkvalitetnijim stranicama toga žanra.

Glavno lice u operi je  Violetta Valery, milosnica bogataša koja slučajno susreće iskrenu ljubav, a zatim ju gubi zbog nemilosrdnih predrasuda društva te na kraju, napuštena i shrvana bolešću umire u siromaštvu. Na licemjernost društvene osude mlade djevojke ukazuje i naslov Verdijeve opere –  la traviata što znači zalutala ili skrenula s puta. ‘Nema za te čara neg tvoj provanski rodni kraj’, arija koja je odmah postala šlagerom klavirskih albuma, verglaša i kavanskih glazbi, ne gubeći u više od sto godina  otrcane upotrebe ništa od svoje ljepote i sugestivne osjećajnosti ili kako je netko primjetio cijela Traviata Verdijeva je prva intimna glazba, njegovo svjedočenje o ljubavi kao ljudskoj sudbini.

Premijera ove opere bila je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 12. ožujka 2009. U Zagrebu je izvedena u integralnoj verziji kako je postavljena muzički i scenski na premijeri u Rijeci.

U glavnim ulogama ove prekrasne operne priče kao Violeta i Alfredo nastupaju nastupaju: Sanja Kerkez (Violetta), Renzo Zulian (Alfredo) – 18. i 19.9., Vitomir Marof (Germont) – 18.9. Ljubomir Puškarić (Germont) – 19.9.

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,