Viljevo: Roman Luke Bekavca

U utorak 30. lipnja (20 sati) u zagrebačkom Velvet Caféu, Luka Bekavac razgovarat će s Romanom Simićem Bodrožićem i Seidom Serdarevićem o međunarodnom uspjehu svoga romana ‘Viljevo’, oduševljenju kritike i zanimanju stranih nakladnika, a i o novom djelu koje će se u izdanju Frakture pojaviti u rujnu – romanu ‘Policijski sat’.
Viljevo-Luka BekavacLuka Bekavac je dobitnik Nagrade Europske unije za književnost, Nagrade HAZU-a i Nagrade Janko Polić Kamov HDP-a.

‘Viljevo’ je roman o sjećanju, traumi i transkomunikaciji: triptih različitih glasova, u kojemu se prepleću historiografija, spekulativna fikcija i visoko stilizirana proza. ‘Policijski sat’ u Bekavčevu (imaginarnu) slavonsko-baranjsku topografiju još jednom velikim slovima upisuje Osijek, a u mrežu vremenskih koordinata njegova svijeta ovaj put hvata se Domovinski rat – te još jedan, možda čak i mračniji proboj i obrana, koji se odvijaju paralelno.

‘Viljevo je roman kojim se kategorija prostor-vremena slama, biva samljevena u rečenice, u binarne nizove i transkripte transmisija, u visoko kvalitetnu književnost ispisanu rijetko viđenom uvjerljivošću, kompaktnošću i izbrušenošću stila zbog koje čitatelj čvrsto drži knjigu u rukama i ne prepušta je olako, kao vrijedan (književni) plijen.’
Marijo Glavaš, mvinfo.hr

‘Strpljivom će se čitatelju u glavi odvrtjeti mnogo više nego što između korica ove knjige zapravo piše.’
Davor Šišović, Glas Istre

‘Tekst u kojem vješto izmiče svaka konačnost i cjelovitost, roman koji je slavonski koliko i posve globalan, pred čitatelja postavlja brojna interpretacijska vrata čije će ključeve morati sam pronalaziti.’
Jagna Pogačnik, Jutarnji list

F. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,