Vinarija Bovin: Kruna makedonskih vina

Bovin vinarija je prva privatna makedonska vinarija osnovana 1998. godine i nalazi se u srcu Tikveškog vinogorja. Zbog susreta dvaju klima, kontinentalne sa sjevera i mediteranske s juga te maksimalne dnevne temperature od 40°C i 280 sunčanih dana uz oborine od 500/600 m2, svrstava Tikveško vinogorje među najbolje vinske regije na balkanskom poluotoku.Bovin-vina-Makedonija-GastronomadiVinarija Bovin je postojano rasla te dostigla kapacitet veći od 1,5 milijuna boca vina. Vođena profesionalnim timom, Bovinova vina mogu se naći u Europi, Sjevernoj Americi, Africi, Australiji i Aziji.

Sa 70 hektara vlastitih vinograda (85%, ostalih 15% kooperanti uz kontrolu kvlitete) na atraktivnim lokacijama poput Lepovog brda (600 m nadmorske visine) i Disan (700 m nadmorske visine) gdje konstantno puše lagani povjetarac koji štiti vinograd od bolesti te pažljivo uzgajanim sortama vranac, cabernet sauvignon, merlot, syrah-shiraz, cabernet franc, rempranillo, petit verdot, chardonnay, sauvignon, muscat i drugim, Bovin proizvodi ponajbolje grožđe u Makedoniji. Sve to, zajedno s pažljivo kontroliranom fermentacijom i proizvodnim stilom, čini Bovinova vina najekskluzivnijima i najcjenjenijima, kao i prvakom Makedonije u kategoriji crnih vina kontinuirano od 1999. godine, te redovita sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima (Pariz, London, Düsseldorf…) na kojima svake godine osvajaju brojne nagrade.

Makedonija je doista prava vinska zemlja s nevjerovatno velikim vinogradima i pozamašnom vinskom proizvodnjom – što im omogućuje i niže cijene za krajnjeg kupca. Znalci na spomen Bovina jednostavno uzdahnu jer ih je teže bilo pronaći i kušati i to sve donedavno otkako su dostupna i na hrvatskom tržištu. Cjenovno su pozicionirana tako da imaju pravu vrijednost za novac, od 70-tak kuna, pa do nevjerojatnih 2.000 kuna za butelju vina pod nazivom Era dobivenog od sorte grožđa vranac.

Bovin-vina i rakije-Makedonija-GastronomadiEvo kako je izgledalo kušanje u zagrebačkim Gastronomadima:

Sauvignon Blanc, 2014., 12,5% vol.
Vino je bistro, slamnate žute boje. Intenzitet je srednje dubok, vinske suze su tanke i formiraju se brzo. Viskozitet je uobičajen. Prvi dojam mirisa je ugodan, dostatnog intenziteta, a prevladava primarni karakter. Kvaliteta jednostavna. Osjećaju se arome jabuke, limuna, šparoge, trave i tropskog voća. Pitko. Vino je suho, blagih kiselina, alkohol je srednje jak. Formirano je, dobre harmonije, srednjeg trajanja okusa. Aftertaste je ocijenjen prijatnim. Dojam vina je prijatan, slatkast, svjež, živ, slastan i topao.
Prateće jelo: Janjeći confit, salata od lolo rosso i ajsberg salate, ukiseljenog klupskog motara, te suhih sicilijanskih rajčica iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Začinjeno feta sirom. Uz salatu i confit klubski grilani krostin natrljan češnjakom. Par kapi limuna.

Ana Marija, Rose, 2014., 13,5% vol. (cabernet sauvignon i cabernet franc)
Bistro vino, crvenkaste boje, dubok, srednjih suza koje se brzo formiraju. Ugodnog prvog dojma, izraženog intenziteta, karakter je primarni. Miris je ugodne kvalitete. Prevladava okus jagode, ribiza, borovnica, malina, višnje, ruže i lubenice. Vino je suho, živahnih kiselina. Tanini su nježni, punoća je srednja, a alkohol jak.
Okus je formiran, uz jako dobru harmoniju, dok je trajanje okusa srednje. Aftertaste je prijatan. Opisno je živ, prijatan, pitak, sočan i bogat.
Prateće jelo: Bijeli krostin sa sotiranim pilećim fileom kuhanom u Ana Marija roseu i džemu od gorke naranče uz svježi krastavac.

Chardonnay, 2014., 15% vol.
Bistro vino zlatne boje i dubokog intenziteta. Suze su srednje, brzo formirajuće, a viskozitet je uobičajen. Ugodan prvi dojam, izraženog intenziteta, primarnog karaktera, slojevito. Prevladavaju arome jabuke, marelice, banane, dunje, lichija i badema. Vino je suho, podatnih do blagih kiselina. Punoća je srednja, alkohol jak. Okus je formiran, dobre harmonije, srednjeg je trajanja, te prijatnog aftertastea. Opisno je privlačan, slatkast, mekan, pitak, svjež, topao, baršunast…
Pinot Noir, 2014., 12% vol.
Vino je bistro, rubin crvene boje. Dubok, srednih suza koje se brzo formiraju. Viskozitet je uobičajen. Miris je ugodan, izraženog intenziteta, primarnog karaktera. Slojevit. Osjeća se borovnica, jagoda, klinčić, papar, cedar, ruža. Okusom je suho, podatnih kiselina. Tanini su nježni, vino je srednje puno, sa srednje jakim alkoholom. Okus je slojevit, uz jako dobru harmoniju. Trajanje okusa je dugo, aftertaste je prijatan. Opisno je izvanredan i privlačan, ujedno i sočan, pikantan, bogat, gladak i profinjen. Razigrava nepce.
Prateće jelo: Palenta kuhana u temeljcu s umiješanim odležanim ovčjim kačkavaljem – grilana pred posluživanje, carpaccio od pečenog janjećeg buta punjenog marelicom i paprikom sotiranom na putru i maslinovom ulju. Garnirano salatom.

Dissan, vranac barrique 2012, crno vino.
Bovinov Dissan Barrique je kvalitetno suho crveno vino odležano 6 mjeseci u novim hrastovim bačvama makedonske proizvodnje. Tamno crveno-crna boja sa tipičnim mirisima trešnje, višnje i sitnog crvenog voća prepoznatljivih za sortu vranac. Okus je pun, elegantan sa dugotrajnim odgođenim okusom. Upečatljiv je sadržaj polifenola, antioksidanata, prirodnih krvožilnih regulatora. Jako kompleksno vino sa jako puno suhih ekstrakata.

Bovin-Era i A'gjupkaA’Gjupka (Ciganka) 2012
A’Gjupka je vino od sorte vranac koje se nalazi na specifičnoj lokaciji gdje skoro i nema bolesti zbog nadmorske visine.
Isto grožđe  bere se veoma kasno a to je period krajem listopada. Ako se uzme u obzir da berba vranca najčešće u Makedoniji počinje sredinom rujna, onda ga se sačeka dok prirodno dehidrira iznad 60% i potom počinje berba. Prerađuje klasičnom tehnologijom, odnosno najstarijom tehnikom za preradu grožđa. Cjelokupni postupak nakon ronenja s grožđa odvija se ručno. Od protiskanja preko maceracije i fermentacije kao i sve ostalo, uključujući i to da se otakanje vrši  gravitacijom. Nakon dobivenog vina, ono odleži vrlo malo u makedonskom hrastu koji je silno tostiran, a u kojem se vino odlično uklopi s primarnim aromama trešnje i šljive s aromama hrasta tamne čokolade. Vino ima iznad 16% vol. alkohola  i ukupnih kiselina 7,8 koje mu daju odličnu svježinu.

Era 2012
Era je vino dobiveno od sorte vranac koje se uzgaja na posebnoj lokaciji iz vinograda na 400 metara nadmorske visine, a grožđe je prosušeno na trsu gdje se postiže dehidracija iznad 70% kod većine grozdova. Prosječni vranac daje prinos od 20.000 kg po hektaru, a ovdje je riječ o plantaži od 2 hektara i od iste bi trebali dobiti u normalnim uvjetima oko 20.000 litara vina. S primjenom redukcije grozdova, odnosno zelene rezidbe i dehidracije na samoj lozi, uspjelo se napraviti samo 1200 litara vina. Era je vino koje ima tamnu crvenu boju, vrlo koncentrirano, nos izražen, vrlo voćno (tamno bobičasto voće, posušeno, ukuhano) i začinsko, s poljupcem papra i zelene paprike (paprike ne u smislu vegetalnoga nego začinskoga!), metvice… odlično zaokruženo s dodatkom hrasta. Samo vino je odležalo 12 mjeseci u novim makedonskim bačvama i ima oko 17% vol. alkohola, ukupnih kiselina 8 g/lit. i ostatka sladora 2,4 g/lit. Iako ima visoke parametre vino je pitko i prijatno u ustima ima dug aftertaste.
Prateće jelo: Slatki puževi s klupskim džemom od šljiva.

P. R.


 

Bovin-makedonska vina
Gastronomadi: Makedonska vina Bovin

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,