Vino uz žlice i Camping Plitvice

Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu. Ovo je bio deveti event po redu, a prvi koji je realiziran izvan Zagreba u okviru događaja modniALMAnah Women’s Days. Gostovanje na Plitvicama bilo je više nego uspješno, a ostvareno je u suradnji sa zagrebačkim bistroom Lažni svjedok, kojeg je predstavio njihov voditelj poslovanja Marko Mažar, najavivši skoro otvaranje istoimenih podružnica na Cvjetnom trgu (pizza, tjestenine) i Jankomiru (grill).

Marko Mažar, voditelj restorana Lažni svjedok

Nino Đurina, chef Lažnog svjedoka, pobrinuo se za vrlo ambiciozan slijed od pet jela. Za dobrodošlicu, kao fingerfood, poslužene su Bruskete s patéom od jetara (pileća s tartufima, a pačja s komadićima prsa ukrašena klicama). Nepogrješivo ih je pratio živahno perlajući Brut pjenušac Soldo 2018 (od chardonnaya, rađen klasičnom metodom), čije je ovo bilo premijerno predstavljanje.

Chef Nino Đurina

Glavna vinska zvijezda večeri bio je vinar Gojko Soldo iz Vetova, ponajboljeg položaja u kutjevačkom kraju, koji je uz pomoć sina Mirka promovirao još četiri etikete iz svog podruma. Uz Juhu krem od šparoga degustirao se Pinot sivi 2020, kojem je vrhunsku kvalitetu i povisok alkohol (13 %) dala tuča, koja je znatno obrezala grozdove.

Gojko Soldo i sin Mirko, vinari iz Vetova

U jelu kao što je Crni rižoto s velikim kozicama i pestom od medvjeđeg luka, u kojem se koristilo maslinovo ulje Faustina, obično bi se uživalo uz robusni plavac ili neko drugo snažno crno vino. No, eksperiment s Graševinom 2019 jakog tijela pokazao je da je bilo vrijedno riskirati. Samo su poneki degustatori, nenavikli na al dente stil, poželjeli da je riža bila malo više kuhana.

Dimljena pačja prsa na salati s čipsom od batata i butargom od cipla i Merlot 2019

Vjerojatno je to presudilo da su Dimljena pačja prsa na salati s čipsom od batata i butargom od cipla odabrani za najbolju kombinaciju s visokoalkoholnim (14,5%), ali vrlo pitkim Merlotom 2019. Na kraju je slijedio slasni desert Semifredo uz lepršave arome Traminca mirisnog 2020.

Faustina maslinovo ulje

Vinarija Soldo u svom podrumu ima još desetak etiketa, a sve ih karakterizira izvrstan odnos vrijednosti za novac u što se najbolje mogu uvjeriti vinoljupci koji se opskrbljuju u Vrutku.

Mladen Cesarec: bučino i suncokretovo ulje

Uzvanice su, osim u vinima, mogli uživati u likerima i rakijama Aura iz Buzeta (Teranino, Medenica i Biska) te koktelima na bazi Karbun Gina, koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na prestižnom natjecanju World Spirits Awards 2021, a lani srebro na London Spirits Competitionu.

Istinske gastroljupke među novinarkama, glumicama i poslovnim ženama su, prema vlastitim afinitetima, dopunjavale poslužene delicije bučinim i hladno prešanim suncokretovim uljem OPG-a Mladena Cesarca iz zagorskog Oroslavja te ekstradjevičanskim maslinovim uljem Faustina OPG-a Josipa Kulaša iz Polače kraj Zadra.

P. R. / Foto: Nikola Zoko

Pjenušac brut i Fingerfood, Juha od šparoga i Pinot sivi, Graševina i Crni rižoto, Pačja prsa i Merlot, Semifredo i Traminac mirisni


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,