Vinogradi u okolici Zagreba – pozadina za umjetnost

Početak jeseni sa sobom donosi želju za još malo uživanja u toplim danima, izletima izvan grada i gastro delicijama koje uključuju lokalne namirnice. Poziva na dobro društvo, ali i dobro vino koje uvijek upotpunjuje doživljaj.Na sreću, na manje od sat vremena udaljenosti od Zagreba nalaze se vrhunske vinarije, na lokacijama koje se uvijek i iznova mogu istražiti, a sada širom otvaraju svoja vrata i pozivaju na jedinstvena druženja uz koja će početak nove sezone biti puno ljepši.

Ovo vrijeme idealno je upravo za još druženja na otvorenom, u spektru boja, vina i okusa. Zato kreće novo događanje Via Vino koje organizira Turistička zajednica Zagrebačke županije. Po prvi put okupit će vinske, gastronomske i kulturne sadržaje širom Zagrebačke županije, uljepšavati vaše vikende i svako uhvaćeno slobodno vrijeme punih 30 dana, u periodu od 15. listopada do 15. studenoga.

Kad je vino u pitanju, ove jeseni ne postoji krivi put ili slijepa cesta. U kojem god smjeru krenuli, dobre su šanse da ćete naići na neki od brojnih događaja koji se kriju uz vinske ceste Zagrebačke županije. Via Vino okuplja vinarije u okolici grada Zagreba koje širom otvaraju svoja vrata, ali donosi i niz dodatnih sadržaja poput projekcije filma u vinogradu te koncerata i izložbi okruženima već većini poznatim ljepotama samoborskog, plešivičkog, zelinskog i moslavačkog krajolika. Ako ste među onima koji se još s njima nisu upoznali, ovo je idealna prilika da to učinite i istražite te stvorite nove navike uživanja koje ćete, sigurni smo, nastaviti prakticirati i dalje.

Za početak krenite putem Via Vinarija i svaki petak ili subotu, u periodu od 15. listopada do 15. studenoga, provedite u jednoj od 50 vinarija širom Zagrebačke županije koje nude priliku da zavirite u njihove vinske podrume. Okupite ekipu ili najbliže prijatelje i provedite ‘day off’ kušajući samoborska, plešivička, zelinska ili moslavačka vina. Što god odabrali, znate da je tjedan odmah bolji s omiljenom čašom vina u ruci i dobrom ekipom.

U želji da se slavi vino i umjetnost 15. listopada čeka vas Via Kino, iskustvo koje spaja vino i film u vinogradu. Točnije, na Plešivici, u vinogradu kuće Braje, gdje će biti održana projekcija jednog od najočekivanijih filmova – James Bond: ‘No Time to Die’. Kino i vino imaju odnos kao nijedan drugi. Ova umjetnost crpi svoju životnu snagu iz tekućine koja se tako pažljivo prelila u mnoge filmove kao šutljivi sudionik u igri zavođenja, tješitelj u teškim trenucima ili pokretač u onim veselim. Vino se lako snašlo kao sporedni glumac na velikom platnu i nastavlja skupljati ulogu za ulogom. Uz film će vas dočekati kesteni i portugizac, koji su omiljeni su plešivički par, u pratnji poslastica vinogradske kuće Braje i Food truck hrane by Marin Medak.

Via Kino odvit će se i 23. listopada u središnjem parku Velike Gorice. Iako ovo nije vinski kraj, uz projekciju filma bit će predstavljena izložba fotografija vinara, popraćena domaćim žesticama by Brigljević destilati i gin. Kako je ovo, pak, područje poznato po lovu na tartufe, imat ćete prilike kušati tartufe u tipično kontinentalnim jelima. Što kažete na jedne štrukle s tartufima?

Via Vino obogatit će i događanje Via Art, koje vas vodi živopisnom samoborskom cestom užitaka, uz prepoznatljiva vina, birane delicije i izložbu u vinogradu! Odvija se 6. studenoga i prati svima dobro poznati blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara. Razgledajte izložbu fotografija vinara zagrebačke županije u Samoborskom muzeju i istovremeno kušajte odabrana vina.

Jeste li ikad doživjeli iskustvo koncerta klasične glazbe u vinogradu? Dobro vino je poput dobrog koncerta, traje kratko, ali pamti se cijeli život. Novo je u svakom gutljaju i mijenja se sa svakom novom notom. Zato Via Note 16. listopada dovodi koncert u bajkovito okruženje padina vinograda kurije Schwartz u Nespešu, u Sv. Ivanu Zelini. Atmosferu će obogatiti ponuda jela iz Food truck by Marin Medak, kao i izbor vina vinarije Litterarii.

‘Svi već znamo kako je Zagrebačka županija zeleni dnevni boravak Zagreba. Nudi održivi turizam, brojne outdoor sadržaje ali i nezaboravan eno-gastro doživljaj, i to 365 dana u godini. Kao cjelogodišnja destinacija svako godišnje doba nudi nove sadržaje. Tako su trenutno vrlo atraktivne naše vinske ceste i događanja vezane uz eno gastro sadržaj. Bogata gastronomska ponuda i sve snažniji razvoj i brendiranje vinskih cesta – od Plešivice do Zeline i Ivanić Grada kao doma škrleta – jedan su od najsnažnijih aduta za turistički, ali i gospodarski razvoj Zagrebačke županije. Ponosni smo što po prvi puta TZ Zagrebačke županije provodi jednu ovako veliku destinacijsku kampanju u kojoj sudjeluje preko 60 ključnih subjekata na području vinske scene Zagrebačke županije. Ovo je za nas jedan veliki iskorak prema pozicioniranju cjelokupne Zagrebačke županije kao autentične boutique destinacije, izjavila je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

R. F.Tagged: , , , , , , , , , , , ,