Vinska kušaonica: Komarna u Zagrebu

U četvrtak, 22. studenoga (18 sati) u Klubu književnika održat će posljednja ovogodišnja kušaonica u režiji Vinoljubaca. Ovoga puta u Zagreb dovode vinare najmlađeg hrvatskog vinogorja – Komarne.Na kušaonici ‘Komarna u Zagrebu’ predstavit će se pet vinara ove prestižne vinogradarske regije: Rizman, Volarević, Opus, Deak i Terra Madre. Posjetitelji će imati priliku kušati više od 20 vinskih etiketa, među kojima prevladavaju autohtone sorte plavac mali i pošip.

Vinogorje Komarna smjestilo se u blizini ušća Neretve. Po mnogima, ovaj je položaj već postao nova zvijezda među hrvatskim vinogradarskim položajima. Do 2008. godine bilo je to samo neprohodno brdo zaraslo u makiju i draču, a danas se tu nalazi 80 hektara obrađenog područja s više od 500.000 čokota vinove loze. Iako administrativno pripada pod Neretvansko vinogorje, po svojim je karakteristikama sličnija Pelješcu te ima zapažene rezultate u proizvodnji plavca malog. Na području Komarne većinom se provodi certificirana ekološka proizvodnja, a 92% sortimenta posađenih loza u vinogorju čine autohtone sorte (plavac mali, pošip, tribidrag, maraština, dubrovačka malvasija i babić).

U ugodnom ambijentu restorana Klub književnika, na glavnom zagrebačkom trgu, posjetitelji će imati priliku uživati u vinima po promo cijenama, slasnim zalogajima Kuće pršuta, druženju s vinarima i živoj svirci akustičnog dua RetroBoys. Organizator manifestacije je udruga Vinoljupci koja već četiri godine aktivno djeluje na promicanju vinske kulture i turizma.

V. L.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,