Visualia – festival svjetla u Puli

Svih 15 instalacija Visualia Festivala raspoređenih po užem gradskom središtu osvijetlile su Pulu, a program svečanog otvorenja 5. pulskog festivala svjetla posve je ispunio Forum, srce staroga grada.Otud je rijeka ljudi krenula na Lightour kroz osvijetljeni grad, predvođeni atraktivnom britanskom bubnjarskom skupinom Spark! Led Drummers. Druga večer bit će u znaku mappinga, a završna subotnja posvećena nastupu britanskog dvojca Lords of Lightning i noćnoj gradskoj utrci, X-ici, s Arenom kao središnjim mjestom događanja. Stalni postav svjetlosnih i mapping instalacija u gradskom središtu obilježit će sve tri festivalske večeri, od 20 sati do ponoći.

Program otvorenja festivala u simpatičnom umapiranom i svemirskom izdanju režirali su Dean Gotal i Frano Novljan, a animacije potpisuje Saša Đuračić Undertoon. Novo izdanje trodnevnog, najvećeg festivala svjetla u Hrvatskoj i sve posjetitelje pozdravili su pulski dogradonačelnik Robert Cvek, direktor Festivala Marko Bolković i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Bio je to pravi uvod u premijeru novog video mappinga ‘Lunar’ koji prati konstrukciju pročelja novoobnovljene zgrade na Forumu, na broju 8, a sufinanciran je iz Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma u sklopu projekta ‘360° 3D Mapping Forum’. ‘Lunar’ prikazuje zgode robota Roovera u sastavljanju i slanju rakete na Mjesec, što se tematski oslanja na Team Synergy Moon i međunarodno natjecanje Google Lunar Xprize za sigurno slijetanje robota na površinu Mjeseca.

K. R. / Foto: Slaven Radolović


Tagged: , , , , , , ,