Vladimir Šagadin gost Spikigina

O susretu na groblju u ponoć, kaosu koji u djetinje glave unose sve ptičice iz gore i o srednjoškolcu koji iz Banja Luke dolazi u Zagreb baš na norijadu… Vladimir Šagadin osvojio je publiku showa ‘Spikigin’* autentičnim osjećajima i iskrenim uživljavanjem u priče u koje je poveo sve prisutne. Grafičar, voditelj, scenarist, producent i izdavač stripova, postao je kazivač i pokazao da se podjednako dobro snalazi u TV formatima kao što su ‘News Bar’, ‘Šlep Šou’ i ‘Kvizna situacija’, kao i u nastupu uživo pred publikom u zagrebačkom Norris Cafeu.
Vladimir Šagadin (foto Ilija Aščić)* Nakon Vašeg nastupa na ‘Spikiginu’ reakcije su same pohvale. Budući da ste prvi put kazivali priču pred publikom, tko je više iznenađen i oduševljen – publika Vladimirom Šagadinom ili Vladimir Šagadin samim sobom?
– Nadam se, publika. Za mene je to bilo divno iskustvo, a najvažnija stvar je da vidim nasmijane ljudi poslije pričanja. Također, Spikigin je naporan i zahtjevan, tu je, praktički, sat vremena pričanja. Biti duhovit prvenstveno znači biti zanimljiv, pa tek onda smiješan. I ako sam bio zanimljiv – nitko sretniji od mene.

* Postoji nešto katarzično u ispričanoj priči, i za publiku i za kazivača. Publika na fejsu komentira da se, otkako koristi ‘Spikigin’, bolje osjeća, bolje je raspoložena i nije pod stresom. Odakle taj katarzični osjećaj? Kako ‘Spikigin’ djeluje na kazivače?
– ‘Spikigin’ je posebna disciplina. Za razliku od stand-upa je duži i širi u izazvanim emocijama. ‘Spikigin’ zahtijeva zrelu priču, i zanatski potkovanog, pripremljenog pripovjedača. Tko zna koristiti alate pričanja, štošta se tu da postići. Kad prvi put kazivač na sceni uzme u ruke uzde pričanja, kad publika prvi put odreagira, pukne od smijeha – to je to, droga.

* Možemo li se nadati da ćete opet doći na ‘Spikigin’? Nakon priča o kući pored groblja, izbjeglici u Zagrebu te obračuna sa ‘Zekom i potočićem’, hoće li biti još ideja za nove priče?
– Vrlo rado ću doći ponovno na ‘Spikigin’. I ne samo kao gost, već i da slušam druge. Ideja za priče uvijek ima, i ako bi dolazio – bile bi nove priče.

Sandra Pocrnić Mlakar / Foto: Ilija Aščić


* ‘Spikigin’ je mlađi brat ‘Pričigina’. Performans pričanja priča koji se održava u Cafeu Norris u zagrebačkoj Sloboštini. Dosad su priče pričali Tanja Mravak, Siniša Labrović, Boris Rašeta, Emir Imamović Pirke, Nenad Stipanić…


 

Tagged: , , , , , , ,