Vrti svoj film: Baza filmova i medijske kulture

U prostoru kreacije Urania u Zagrebu predstavljen je Vrti svoj film, moderno, funkcionalno i filmofilski dizajniran prvi online portal s bazom filmskih naslova i metodičkih priloga za razvoj filmske pismenosti djece i mladih dostupan svim školama u Hrvatskoj.Vrti svoj film predstavile su glavna urednica portala Ivana Jakobović Alpeza i profesorica dr. sc. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Okupljenima se obratio i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Christopher Peter Marcich, a među uzvanicima su bili i Vjera Matković iz Ministarstva kulture i medija, Ivana Ivančić Medved iz Agencije za odgoj i obrazovanje i Nikola Stojadinović iz Gradskog ureda za kulturu.

Uz bogatu i raznoliku bazu filmova iz brojnih svjetskih kinematografija koju za školsku godinu 2021./2022. čine 24 ekspertno odabrana djela svih rodova, vrsta, žanrova i tema za učenike od 1. do 8. razreda, Vrti svoj film nudi strukturirane metodičke prijedloge sačinjene od cjelovitih priprema nastavnog sata, aktivnosti, stručnih, ali razumljivih osvrta napisanih ekskluzivno za portal, preporuka, sažetaka, najavnica te osnovnih informacija i zanimljivosti. Metodički segment portala usklađen je s važećim kurikulom.

‘Obrazovni sustav kaska u filmskom obrazovanju, pa učitelji i nastavnici nemaju dovoljno sadržaja – nema puno kvalitetnih suvremenih europskih i hrvatskih filmova koji su dostupni učiteljima u neposrednom odgojno-obrazovnom radu. Vrti svoj film počiva na zasadama suvremene, holističke nastave koja potiče raspravu i analizu te razvija višestruke pismenosti: kritičnost, kulturalnost i kreativnost. Naši će filmski urođenici portalom biti osnaženi da se lakše snađu u medijskoj džungli koja nas okružuje’, rekla je Marina Gabelica.Hrvatska audiovizualna baština i nacionalni filmski klasici poslužili su i kao inspiracija za formiranje programskih cjelina. Prva cjelina ‘Rondo’ ciklički je posvećena upravo raznolikosti filmskog stvaralaštva te omogućuje odabir filmova koji je usmjeren produbljivanju razumijevanja filma i razvoja filmske pismenosti. Druga cjelina ‘Licem u lice’ posvećena je domaćoj kinematografiji u kojoj se kroz suprotstavljanje različitih autorskih generacija ocrtava dinamična povijest tema i oblika hrvatskog filma, s naglaskom na afirmaciji izvrsnosti, inovativnosti i različitosti te temama obrazovanja, samopouzdanja, talenta, poduzetnosti i odgovornosti u zajednici. U školskoj godini 2021./2022. ova cjelina posvećena je svim generacijama Zagrebačke škole crtanog filma. Treća cjelina ‘Idu dani’ nudi umjetničku podlogu strukturiranom obilježavanju istaknutih datuma u godini, kako u nastavi, tako i u krugu obitelji. U programu se uz europske filmove ovjenčane nagradama najvažnijih festivala nalaze i hrvatska djela pomoću kojih se učenici upoznaju s nacionalnom kinematografijom. Na taj način Vrti svoj film doprinosi širenju domaće filmosfere i razvoju mlade publike.

‘Portal Vrti svoj film i kino ne isključuju jedno drugo, toga se ne moramo bojati – moramo imati online projekte i istovremeno poticati kinomrežu. Vrti svoj film kombinira razne dimenzije – jedna je zabavna, jer film za mlade ljude i mora biti zabavan. Druga je da predstavlja film kao alat za učenje ne samo filma, već i drugih predmeta. I treće, filmska edukacija i filmska pismenost mladih baza su odgoja budućih generacija publike. HAVC želi biti partner u razvijanju strategije filmskog obrazovanja u Nacionalnom programu i poticati inicijative poput ove’, rekao je Christopher Peter Marcich.

Nika Petković, Chris Marchich, Ivana Jakobović Alpeza i Edita Bilaver Galinec

Sadržaj portala Vrti svoj film dostupan je učenicima, učiteljima i nastavnicima, školama i odgojno-obrazovnim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj zahvaljujući programu doniranja kojem se fizičke osobe, pravni subjekti i javne uprave mogu priključiti kupnjom godišnje pretplate za školu ili škole po izboru.  U ovom trenutku za korištenje portala prijavilo se 200 različitih škola iz 19 županija s ukupno 23.000 učenika, a 28 škola je podržano od strane donatora. Grad Rovinj prva je i zasad jedina javna uprava koja se uključila u ovaj projekt filmskog obrazovanja i osigurala godišnju pretplatu svojim školama.

Glavna urednica portala Ivana Jakobović Alpeza istaknula je i pozitivna iskustva nastavnika s portalom Vrti svoj film, koji je školama promoviran od početka školske godine te pozvala dionike obrazovno-kulturnog ‘kruga povjerenja’ na zajednički rad.

Dizajn i funkcionalnost portala Vrti svoj film potpisuje agencija za digitalne inovacije, razvoj softvera, aplikacija i web stranica Bornfight, a portal čini više od 50 suradnika iz područja filmologije, metodike hrvatskog jezika i književnosti. Uz Alpezu i Gabelicu, tu su još izvršna urednica, filmologinja Nika Petković, nastavnica hrvatskog jezika Mirjana Doblanović Pekica te filmski kritičari Višnja Vukašinović i Silvestar Mileta. Pokretanje portala sufinancirano je sredstvima Ministarstva kulture i medija na Javnom pozivu za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2020. i 2021. godini, a filmsku građu su osigurali Hrvatski državni arhiv i Zagreb Film.

D. J.


Tagged: , , , , , , , , ,