Women’s days by modniALMAnah: Ženski vikend u srcu Srijema

Obilazak prekrasnih muzeja, istraživanje najistočnijeg dijela Hrvatske, uživanje u jesenskom izgledu prirode, raskoš na tanjuru (i u čašama), modne i beauty radionice s profesionalcima, puno smijeha i zabave na ženski način… Upravo tako bi se mogao opisati 8. Women’s days by modniALMAnah koji je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko.‘Kad se spomene Srijem, većina pomisli na Ilok, prekrasan grad bogate povijesti i još bogatije gastronomske ponude. Posebno ako, poput nas imate za domaćina Iločke podrume, koji datiraju još iz 15. stoljeća. Upravo oni su ovaj put bili baza putovanja nudeći nam mogućnost da u danima grada Iloka doživimo Srijem na pravi način’,  kaže Alma.

Ženski vikend započeo je u Muzeju grada Iloka smještenom u dvorcu Odescalchi, povijesnoj jezgri grada, u kojem je kustos Marko Kevo pokazao bogatu povijest ovog kraja. Ilok dolazi od mađarske riječi Újlak, koja u prijevodu znači Novi grad. U muzeju je prikazan kronološki tijek razvoja grada koji se naziva i malim Dubrovnikom.

Ispod jednog dijela ovog muzeja smjestili su se Iločki podrumi (iz 15. i 18.stoljeća) kroz koje nas je provela voditeljica turizma Iločkih podruma Vesna Štajner, uvodeći nas u svu raskoš gastronomske ponude ovog kraja.

Jutro u Iloku (koji se nalazi na zapadnim obroncima Fruške gore u hrvatskom dijelu Srijema) nalikovalo je na prekrasan akvarel. Gdje god smo pogledali, priroda je oduševljavala, pa ne čudi kako se u sekundi izgubio sav nakupljeni stres cijele ženske grupe. Orio se smijeh i čavrljanje koje je utihnulo tek kad je počela prva jutarnja radionice sa stomatologijom Ivanom Borčić Sesar  koja je u fokus stavila osmijeh kao najljepši detalj svake žene. Kako bi on bio blistav i neodoljiv, važna je oralna higijena i pravilno pranje zubi.

‘Znate li kako odabrati pravu četkicu, koja ima sedam puta više vlakna od uobičajene četkice i malu blagu idealnu za teško dostupna mjesta? Nije valjda da četkice birate (samo) po boji?’, našalila  se simpatična stomatologinja dajući svakoj ženi šarenu Curaprox četkicu i pokazujući tehniku držanja ‘poput olovke’ za lakšu i uspješniju primjenu.

Kako bi osmijeh i dalje bio na licu, vizažistica Jasmina Puškar Kutleša (Linico trajna šminka) pokazala je male trikove 10-minutnog dnevnog make upa stavljajući u fokus Max Factor novitete posebno puder 3u1 – Facefinity All Day Flawless, koji na jedinstven način mijenja primer, korektor i klasični puder.

Vlak Traminac express bio je službeno vozilo tijekom boravka u Iloku, pa je poslijepodnevni dio dana započeo prekrasnom panoramskom vožnjom kroz nepregledne Iločke vinograde na kojima je još ostalo samo grožđe za ledenu berbu. Najviša (ujedno i po mnogima najljepša) točka Iloka je ladanjsko imanje Principovac (još iz vremena Odescalchija, 1864. godine) okruženo vinogradima. To je i jedna od najboljih vinogradarskih pozicija u Hrvatskoj pod nasadima od 125 hektara u komadu) u kojem se nalaze restoran, vidikovac, apartmani i mini golf igralište.Na samom ulazu na imanje dočekao nas je pjenušac Princeps, koji je pratio predjelo ‘kraljevskog ručka’ paštetu od suhog mesa. Kad je hrana u pitanju, Iločki podrumi su nas sve oduševili. Tijekom dva dana tako smo isprobali krpice s dinstanim kupusom, kulenom i čvarcima, biftek u lisnatom tijestu s palačinkom od krumpira, soma u sjemenkama, srijemsku palačinku sa sladoledom te tradicionalni kolač tašci koji su se kupali u umaku od limuna i maka. Uz hranu smo pili najbolje od najboljih vina; bijela vina kvalitetnu Graševinu 2020 i Chardonnay 2020, Traminac kasna berba, a od crnih  vrhunsku Frankovku 2019 i vrhunski Kapistran 2018. Nakon dva dana čistog hedonizma. teško smo mogli odlučiti koji je spoj ‘tanjura i čaše bio bolji.

Na Principovcu se nalazi kupola s vidikovcem u kojem je stilistica Alma Premerl Zoko održala modnu radionicu s temom kako održavati odjeću, potkrjepljujući svoje savjete proizvodima Saponije Osijek.  

Vrijeme na Principovcu je brzo prošlo, pa kad je Traminac express stigao krenulo se prema destileriji Barbarić u kojoj nas je vlasnik Berislav Barbarić dočekao s 12 odličnih rakija, među kojima je najpoznatija, nagrađivana Traminka.

Kako boraviti u Srijemu, a ne uživati u tamburašima? Večer u prekrasnom restoranu Iločkih podruma tako je začinio tamburaški sastav TS Sremci koji je rasplesao brojne žene.

Kako prijeći iz Srijema u Slavoniju? To nam je pokazala legendarna vodičica Dara Majer iz Vukovara dovodeći nas na most koji dijeli Vukovar na stari i novi, ali i regiju na Srijem i Slavoniju. Koliko voli svoj posao pokazala nam je neiscrpnim pripovijedanjem koje nas je oduševilo. Isto smo doživjeli i u Muzeju Vučedolske kulture u kojem nas  je kustos Siniša Đurić na zabavan i poučan način vratio u povijest.  

Nakon istraživanja Vukovara pješice, vrijeme je bilo i za pogled iz zraka, pa smo se popeli na Vukovarski Vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva s kojeg smo vidjeli i našu zadnju točku na putovanju – Domestic house restoran Lola, kojeg Vukovarci nazivaju najboljim mjestom za uživanje u tradicionalnoj hrani na moderan način.
 
Kakav je plan dalje za ženska putovanja u Hrvatskoj?

Alma sa svojim timom već priprema Podravsku turu (29.10.-31.10.) a do kraja godine i putovanje na sam jug zemlje (berba mandarina) i istraživanje čari Istre tijekom Adventa. Za sve one koje bi na jednodnevni ženski retreat u ponudi će biti i Sljeme u kombinaciji s posjetom Medvedgradu. Više o putovanjima uvijek možete pročitati na ovom linku.

P. R. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , ,