Women’s Days: Međimurje zagrljeno ženskim rukama

Ruke, one koje vrijedno rade, koje svojim stiskom pokazuju poštovanje, koje su kreativne, znatiželjne, one koje gle, kuhaju, istražuju modne i beauty novitete, te ruke su bile inspiracija za još jedan Women’s day by modniALMAnah koji se ovog puta održao u Međimurju.Dijelu Lijepe naše u kojoj ruke, posebno ženske, vrijedno rade svoj posao – peku Međimursku gibanicu, kuhaju, uređuju ružičnjake, rade u tvornicama koje proizvode ono što se najčešće izvozi. 

‘Kad pričamo o Međimurju, osim prekrasne prirode, osjeti se baš ta snaga ženskih ruku, pa me to inspiriralo da početak ljeta posvetim ovom važnom dijelu našeg tijela. Jer ruku na srce, ruke puno govore o nama – otkrivaju lifestyle ali i naše godine’, rekla je modna savjetnica i stilistica Alma Premerl Zoko autorica ovog projekta.

Women’s day by modniALMAnah započeo je na prekrasnom Matulovom gruntu gdje živi leptir Plavac. Riječ je o tipičnoj Međimurskoj hiži staroj stotinjak godina koja priča priču o povijesti ovog kraja, ali i predstavlja bazu edukacijsko-istraživačkog centra posvećenog leptirima.

U prekrasnoj prirodi ispred same hiže održana je i prva radionica – gdje na ruku staviti parfem da on (naj)bolje miriši?

Kroz radionicu je vodila kozmetičarka Jasmina Puškar Kutleša koja je svu moć parfemskih nota pokazala na prekrasnom parfemu Storie di Seta s potpisom Salvatore Ferragamo (Martimex).

Posebnost ove promocije je bila činjenica kako se u ovoj kolekciji nalaze čak četiri različita parfema (Giardini di Seta, Giungle do Seta, Ocean di Seta i Savane di Seta) koji se mogu nositi pojedinačno ili u kombinaciji dobivajući potpuno novi parfem. Ovisno o mjestu na rukama miris će mirisati intenzivnije i dulje. 

Žene i kuhinja = dobitna kombinacija! Barem ako je suditi po sljedećoj radionici koju je na izletištu i u restoranu Međimurski dvori vodila vlasnica Tatjana Martinjaš. Prije nego li je zaposlila ruke baš svake žene, Tatjana je simpatično pitala tko je vičan kojem jelu te dodijelila zadatke. Snagu za svladavanje kuharskog umijeća dala je Sana Delikatese sa svojim zdravim namirnicama poput hummusa, namaza od patlidžana, zdravom čipsu od jabuka i jestivim slamkama koje su žene oduševljeno koristile tijekom sva tri dana putovanja.

Nakon predjela, došlo je vrijeme za ozbiljno kuhanje, pa se Etno Art Chef kuhinjom počeo širiti ugodan miris. Začin svakom tanjuru dao je Kotányi, koji je povodom 140 godišnjice postojanja u fokus ljubitelja kuhanja stavio prekrasne kombinacije začina inspirirane putovanjima i egzotikom.

A što je veća egzotika od kuhanja Međimurskih trganaca i uživanja u fino rashlađenom vinu iz vinarije Tomšić sa Železne Gore? Pjenušac Zlatni zvir (nije zvijer, nego izvor!) i autohtoni Pušipel podigli su raspoloženje dok se kuhinjom ovog gastronomskog hrama širio opojan miris međimurskih delicija!

Gdje prespavati u Međimurju? Ako ćete pitati one koji puno putuju odgovor će biti jednoglasan – u prekrasnom butik hoteluCastellum u srcu Čakovca. Butik hotel s 4 zvjezdice pruža gostoprimstvo svima koji hotel vole doživjeti kao svoj drugi dom, ali i bazu za istraživanje okolice. Ako je nešto posebno u hotelu onda je to doručak u Castellumu u kojem ćete poželjeti uživati bez gledanja na sat. Upravo to su napravile i brojne žene vodeći se onom starom da je najvažniji obrok u danu doručak.

Nakon njega, vrijedne ruke frizerskog dvojca Patricije Lisjak i Ivane Sokol iz Varaždinskog frizerskog salona Trish pokazale su kako u samo nekoliko minuta napraviti prekrasnu ljetnu frizuru.

‘Ljeto je jako zahvalno godišnje doba, ali i period kad je kosi potrebna posebna njega. Upravo zato su me oduševili Hask proizvodi za njegu i styling kose koji, osim što čuvaju ljepotu vlasi, pripremaju kosu za različite frizure’, rekla je Patricija i pokazala što sve može u stajlingu frizure napraviti Hask šampon za suho pranje kose.

Znate li da ruke prve stare i da jednom kad se to dogodi povratka nema?! Kako bi one dulje ostale mlade i lijepe potrebna im je dubinska njega. Zato je kozmetičarka Jasmina Puškar Kutleša iz studia Linico šminka prvo napravila detaljan piling ruku, pa potom pokazala kako ruke namazati Ziaja kremama koje ciljano djeluju na pojedine probleme kože.  Prilikom mazanja otkrila je pokrete koji rješavaju tijelo od stresa znajući kako se upravo na tom dijelu tijela nalaze završeci živaca.

Da će ono biti pod kontrolom na ljetovanju pobrinula se izdavačka kuća Znanje koje je u fokus žena stavio hit knjigu ‘Godinu starija, godinu bolja’, ali i lagane i zabavne romane koji se nalaze u biblioteci ‘Knjiga dostupna svima’. Za one najmlađe, Tonka Hohnjec predstavila je svoju prvu slikovnicu ‘Pobijediti strah, da to mogu ja!’ koju je okupljenima pročitala glumica Mirta Zečević!

A što je tijekom poslijepodneva najbolje raditi u Čakovcu? Direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula pobrinuo se da uzvanice uživaju u svim ljepotama ovog kraja, ali i dožive slogan ‘Međimurje u pokretu’.

Na terasu hotela Castellum stigao je ni manje ni više nego Petar Zrinski i poveo ih u šetnju Čakovcem. Ispričao im je priču o ljubavnom pismu napisanom voljenoj ženi Katarini te ih proveo, u društvu kustosice Muzeja Međimurja, Janje Kovač, kroz priču o povijesti koja je obilježila ovaj kraj.

Eno gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ poprima novu dimenziju, kombinirajući regionalne kuhinje i vina na njihovu, domaćem terenu. Tako je došao red na međimurska tradicionalna jela u modernoj izvedbi za što se pobrinuo restoran hotela Castellum u Čakovcu.

Pet sljedova jela iz kuhinje chefa Damira Medveda pratio je isti broj vina  iz Podruma Štrigova (Pinot bijeli, Rizling, Chardonnay, Muškat Ottonel i Muškat žuti).

I na kraju, treći dan Women’s daya by modniALMAnah istraživalo se ‘Međimurje u pokretu’. Ljepota rijeka Mure i Drave ostavile su bez daha, dio priče o njima moglo se doznati u  javnoj ustanovi za zaštitu prirode Med dvemi vodami. Prekrasan interpretacijski postav mami na istraživanje ljepota ovih rijeka, od kojih smo Muru doživjeli i u stvarnoj silini u riječnom mlinu u Žabniku uz raspjevanog mlinara Vladu. Priču o rukama koje vrijedno melju žitarice, rade kruh i opiru se silini rijeke, moglo se vidjeti u odličnom multimedijalnom postavu ‘Jen den v živlenju mlinara Franca Žalara’.

Iz Međimurja je bilo teško otići, jer u svakom kutu se krije neka posebnost pa se i slogan županijske turističke zajednice ‘Međimurje u pokretu’ osjeća u pravoj punini. No, na kraju se moralo još malo uživati u domaćoj kuhinji najstarijeg OPG-a ovog kraja, Goričanec i ostaviti Međimurje za neki, nadamo se vrlo skori, put. 

Želite li i vi doživjeti Women’s days by modniALMAnah?

Iduće putovanje je u srpnju, točnije od 9. do 11.7. i to u prekrasan grad na četiri rijeke – Karlovac! On 10. srpnja slavi rođendan, pa će cijeli event biti u znaku ljetnih svečanost.

Tijekom ova tri dana sve će žene moći isprobati novitete iz područja mode i ljepote, naučiti kako zavezati pareo na X načina, saznati kako se našminkati, kako popiti čaj u dvorcu, što je karlovački gastro specijalitet i zašto brojni Zagrepčani odlaze u grad na četiri rijeke po krafne.

Svi detalji o putovanju su OVDJE 

P. R. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,