Začarana Močvara: Marko Brecelj

Marko Brecelj, kultni slovenski kantautor i društveni aktivist, nakon sedam godina se ponovo vraća u Močvaru, u okviru programa ‘Začarana Močvara’.


Gostovanje u četvrtak, 9. travnja, zamišljeno kao multimedijalni događaj, sadržajno će obuhvatiti diskusiju o položaju civilnog društva u Sloveniji, predstavljanje duhovite, provokativne i politički angažirane akcije ‘Meki terorizam’ te koncert, na kojem će Marko odsvirati svojevrstan presjek svog kantautorskog rada.

Osebujna autorska ličnost i jedan od najboljih i najkarizmatičnijih kantautora na ovim prostorima, Marko je široj publici poznat prvenstveno kao pjevač kultne grupe Buldožer iz njihovih najboljih dana (albumi ‘Pljuni istini u oči’ i ‘Zabranjeno plakatirati’). Na opće iznenađenje, nakon uspjeha kojeg je ostvario s Buldožerom, Brecelj se odlučuje na eklektičnu solo karijeru nastupajući kako samostalno, tako i unutar projekata s grupama Marjanov Čudni Zajec, Javna Dvaja, Strelnikoff… Također, uz intenzivan društveni angažman, Marko je preko 25 godina i sve donedavno u Kopru vodio MKC, jedan od najdugovječnijih i najboljih slovenskih klubova.

Marko u Močvari nastupa samostalno uz pratnju gitare – kako je i započeo karijeru daleke 1974. godine, objavljujući debitantski album ‘Cocktail’. Snimljen u suradnji s renomiranim kompozitorom Bojanom Adamičem, ‘Cocktail’ je Marka pozicionirao kao jednog od najvažnijih kantautora u bivšoj Jugoslaviji. Iako Markova karijera diskografski nije toliko bogata, kvalitetom je teško nadmašiva. ‘Cocktail’ tako stoji rame uz rame s kultnim albumima ‘Odpotovanja’ Tomaža Pengova, ‘Pjesme s planine’ Drage Mlinarca i ‘Homo Volans’ Arsena Dedića.

Netipičnu glazbenu karijeru, Marko je kroz posljednje desetljeće obilježio i nizom akcija nazvanih ‘Meki terorizam’. Tako je između ostalog izveo simbolično bombardiranje američke ambasade i slovenske vlade u Ljubljani. Izveo je to papirnatim avionima i balonima na zrak, pokazavši što misli o agresivnoj USA i NATO politici. ‘Meki terorizam’ je onesposobio i zvona na koparskoj crkvi, upozorivši pritom na trend klerofašizama u Sloveniji. Brecelja je javni sukob s osuđivanim koparskim gradonačelnikom Borisom Popovičem na koncu stajao i dozvole za korištenje prostora kluba MKC u kojem je djelovao sa svojim Društvom prijateljev zmernega napredka.

K. M.


Pročitajte još: Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,