Zagorje: U carstvu purana, mlinaca, štrukli i vina

U sklopu programa ‘Zeleni bregi i vinske staze Zagorja’ odabrana novinarska ekipa posjetila je farmu purica na OPG-u Slivonja, izletište Vuglec breg, mljekaru Veronika te vinarije Zdolc i Sever.U domaćinstvu obitelji Slivonja iz Slivonja Jarka kod Krapinskih Toplica bave se uzgojem zagorskih purana, krava i kokoši. Tu smo se počastili pravim domaćim pripravcima kao što su štrukli i bučnica, kruh od autohtone bijele kuruze, kobasice i tvrdi sirevi, mladi sir s vrhnjem i ukiseljeni patlidžani, a ponuđeni su nam još džemovi od kupina i malina, uz finu svježu jabučnicu.

Domaći pripravci OPG-a Slivonja

Ovdašnji purani imaju svoju robnu marku – Purani zagorskih brega – a uzgojeni su tradicionalnim načinom na seoskom gospodarstvu. DragutinSlivonja se sa suprugom time bavi preko 50 godina, a sa svojim jedinstvenim sivim sojem zagorskog purana bezbroj puta su se okitili odličjima na regionalnim i državnim natjecanjima.

Tradicionalni način uzgoja zagorskog purana jamči: izvornost / autohtonost, rast u skladu s prirodnim ritmom, svakodnevnu ispašu na otvorenom, hranidbu domaćim žitaricama i vrhunski gastronomski užitak.

Purica s mlincima

Ipak, pureće meso nismo jeli na mjestu gdje nastaje, nego u nedalekom a nadaleko poznatom izletištu, vinariji i restoranu Vuglec breg. Opuštanje u starim hižama, koje dočaravaju povijesni prikaz seoskog života, ostavili smo za neku drugu priliku, a posvetili se kulturi stola na kojem su se uz puretinu našli neizbježni mlinci Dragutina Gulije iz Bedekovčine, čija je tvornica Zebrano jedna od četiri certificirana nositelja naziva proizvoda Zagorski mlinci.

Ovoj tradicionalnoj deliciji prethodila je nevjerojatno ukusna juha od više vrsta gljiva ubranih u šumama oko Vuglec brega. Za desert su, naravno, posluženi štrukli, a potom smo uživali u pečenim kestenima ispred restorana. Sve to pratila su njihova vrsna vina – Pjenušac Vuglec extra brut te Graševina, Chardonnay, Rajnski rizling i Sauvignon iz aktualnih berbi.

Mljekara Veronika

Na bregu smo se zadržali više nego što smo planirali, pa je obilazak mini mljekare Veronika u Desiniću bio brzopotezan. Mlijeko otkupljuju najviše od lokalnih kooperanata, koji na svojim gospodarstvima hrane krave na tradicionalan način. Dobitnici su mnogih medalja za kvalitetu proizvoda, a u 20 godina rada otvorili su 52 trgovine širom Hrvatske, najviše u Zagrebu. Imaju 150 zaposlenih, a dnevno prerađuju 20.000 litara mlijeka.

Vjerovali ili ne, zagorska vina su na sve boljem glasu. Zaboravite noju, direktora, tudum, izabelu… Došlo je vrijeme vinara s modernijom filozofijom, izborom sorti i proizvodnjom vina. 

Nova generacija vinara: Robert Zdolc

Vinarija Zdolc nalazi se u Klenicama kraj Pregrade, a uzgoj vinove loze temelji se na ekološkim načelima proizvodnje. Ne koriste mineralna umjetna gnojiva niti nedozvoljene pesticide i insekticide u prskanju vinograda. Ovaj način proizvodnje puno je teži, ali ovakva vina imaju veću vrijednost i sve su popularnija na tržištu.

Vinar novije generacije Robert Zdolc na kušanje nam je ponudio sva odredom prvorazredna vina: Graševinu, Sauvignon, Pinot sivi, Crni cuvée…

Zvonko Sever ponosan je na autohtono vino Sokol

Vinariju Sever, 1989. godine osnovao je Zvonko Sever podno Cesargrada kraj Klanjca, a posao su nastavili sinovi Filip i Jakov. Proizvode desetak vrsta bijelih i crnih vina (60.000 litara godišnje), ali su najprepoznatljiviji po autohtonoj sorti sokol, koju su spasili od odumiranja. Osim Zvonka Severa, u Zagorju su još samo tri vinara koji ga proizvode. Sokol je vino s malo višim alkoholima, čvrstog tijela i nježnih aroma poput alzaških traminaca. Unatoč tome što je raritetan, maloprodajna cijena Sokola ne prelazi 60 kuna.

Za ovog kratkog boravka u Zagorju, u organizaciji turističke agencije Incredible Tours iz Zaboka, uvjerili smo se u velike turističke potencijale koji, nažalost, još nisu dovoljno iskorišteni. Nadamo se kako će i ova reportaža dati barem mali doprinos da se tu nešto promijeni nabolje, a Zagorje čvršće pozicionira na turističkoj karti Hrvatske.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,