Zagreb, grad poezije

Ovogodišnji 5. festival Zagreb, grad poezije, posvećen je nomadima ljepote – Tinu Ujeviću i pjesnicima njegova sazviježđa, Tinovoj velikoj sestri Vesni Parun i Virgiliju Nevjestiću, te stranicama njegova lirskog dnevnika.Zagreb grad poezijeFestival se otvara u ponedjeljak, 12. svibnja u 18 sati u gostionici Tip-Top (Blato), Gundulićeva 18, u 18 sati. U programu otvorenja pod naslovom ‘Plan grada’ sudjeluju: Arsen Dedić, Nataša Janjić, Marko Torjanac, Sara Renar, Ana Merlin, Ivan Horvat i Goran Matović, autor Festivala.

U utorak, 13. svibnja, u 20 sati u Teatru &TD, Zagrebački glumački atelje izvodi poetsku monodramu Vesna Parun/ Vesna Tominac Matačić: ‘Ja koja imam nevinije ruke’. Glumi: Vesna Tominac Matačić, režija: Ivan Leo Lemo.

U srijedu 14. svibnja u 18 sati u Muzeju za umjetnost i obrt, u završnom događanju Festivala Teatar poezije i MUO priređuje program ‘Virgilije Nevjestić/ Ibi, ljubavi moja’. U tom programu umjetnici Dubravka Ostojić, Antonija Stanišić, Tonko Ninić, Edin Karamazov, Goran Matović i Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, ulančavaju poeziju, glazbu i sjećanja u jedinstveni događaj.

‘Kulture se mjere poletom stiha. Ovo je prigoda da preko Festivala Zagreb, grad poezije u našoj sredini osnažimo ulogu poezije kao načina življenja i scenskoga djelovanja. Ideja pokretanja Teatra poezije, Zagrebačkih posveta i Festivala Zagreb, grad poezije, jest da Zagreb izađe iz ‘sumraka poezije’ i da se uspostave nove alternativne scene s kojih bi se čuo živi probrani govor pjesničkih velikana 20. i 21. stoljeća. Teatar poezije i Festival Zagreb, grad poezije radi na afirmaciji poezije kroz različite medije. Ako je poezija sposobna nešto oduzeti buci i bijesu vijeka, ona to može jedino govorom koji radi na tišini. Nije riječ o pozivu da umremo u tišini, nego o pobudi da govorom izmjerimo prostor između nas i stvari’, poručuje organizator Goran Matović

F. M.

Tagged: , , , , , , , , , ,