Zagreb postaje središte socijalnog turizma

Svjetski kongres socijalnog turizma održat će se u Zagrebu u listopadu, a nositelj projekta je neprofitna organizacija International Social Tourism Organisation (ISTO). Kongres se održava svake dvije godine, a do sada je bio na četiri kontinenta.
Socijalni turizamPonajviše zahvaljujući angažmanu Vande Šagovac iz udruge Svijet tišine, Zagreb će imati čast ugostiti ovako velik i važan događaj. Ovaj su tjedan u inspekcijskom posjetu u ime navedene organizacije bili njezin predsjednik Charles Etienne Belanger i tajnik Yves Richard Godin. Gradonačelnik Milan Bandić primio je delegaciju organizatora kongresa, a dojmovi prisutnih bili su više nego pozitivni.

‘Prije svega bih želio istaknuti da je glavni krivac za održavanje kongresa gospođa Šagovac. Od kada smo saznali da će Zagreb biti domaćin, odmah su i krenule pripreme. Čelnici ISTO-a zadovoljni su svime što su do sada vidjeli. U svakom je poslu priprema jako važna, tako da smo i mi njoj pridali veliku pažnju. Puno nam znači snažna podrška raznih ministarstava i Grada Zagreba koji je stao uz nas od prvog dana. Projekt je velik i dat ćemo sve od sebe da ovo bude najbolji kongres do sada. Pozivam sve zainteresirane udruge da nam se jave i da uspostavimo suradnju na obostrano zadovoljstvo’, rekao je predsjednik organizacijskog odbora kongresa dr. Miljenko Bura.

Turizam za sve

Socijalni turizam u svijetu sve je popularniji. Njegova je polazna točka ta da nudi jednaka prava za sve, bez obzira na rasu, financijsko stanje i sposobnosti. Strategija razvoja turizma Hrvatske do 2020. godine socijalni turizam definira kao segment koji predstavlja turizam budućnosti i zato ga je potrebno dodatno razvijati. Španjolska ga je prepoznala davnih dana i bilježi povrat uloženog, te broji 300 centara specijaliziranih za obiteljski turizam poznat kao Family Holiday Association.

‘Socijalni turizam je turizam za sve. Smatramo da su odmor i razonoda temeljno ljudsko pravo koje moraju prakticirati svi. Održavanje kongresa može biti pokretač ekonomije u državi u kojoj se održava. Surađujemo s lokalnim vlastima, a Grad Zagreb prepoznao je potencijal socijalnog turizma i iznimno nam je drago zbog toga. Kroz kvalitetnu ponudu socijalnog turizma država može pridobiti nove goste, u svijetu ima puno primjera, a u toj situaciji svi pobjeđuju. Radujemo se kongresu u listopadu’, rekao je predsjednik ISTO-a Charles Etienne Belanger.

Iskoristiti potencijale

Kongresi i forumi koje ova dugogodišnja organizacija priprema i organizira rezultiraju uvijek velikim uspjehom i od velike koristi za organizatora, državu domaćina, ali ponajviše za konzumente socijalnog turizma u čiju se korist i održava ova manifestacija. Kongres traje tjedan dana, a upravo kroz njega lokalne vlasti i brojni poduzetnici mogu vidjeti i u budućnosti implementirati prednosti socijalnog turizma. Ovo su samo neke od posljednjih lokacija u kojima se održao kongres: Sao Paulo (Brazil), Esauira (Maroko), Québec (Kanada), Rimini (Italija). Stoga i ne treba posebno isticati kolika je čast što je Zagreb domaćin.

‘Sve je počelo tako što sam zahvaljujući potpori Grada Zagreba sudjelovala na 1. Svjetskom summitu Destinacija za sve u organizaciji ENAT-a (European network for accessible tourism). Od tada je Zagreb postao kandidat, a nakon dolaska njihove delegacije u travnju prošle godine smo i uspjeli dobiti organizaciju. Presretna sam i hvala svima koji pružaju podršku projektu i koji će nam se tek pridružiti’, rekla je Vanda Šagovac iz udruge Svijet tišine.

Zagreb će tako u listopadu dodatno živnuti, tema je ovo oko koje vlada velik interes, a najavljeno je i puno gostiju iz inozemstva.

V. T.

Tagged: , , , , , , , , ,