Zagreb u tanjuru: Izložba Nade Bezić

Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u utorak, 13. veljače, u 19 sati otvara izložbu fotografija pod nazivom ‘Zagreb u tanjuru’ autorice dr.sc. Nade Bezić.

Izložba sadrži niz fotografija odraza veduta Zagreba, snimljenih kao odraz u crnom staklenom tanjuru. Ljepotu i zanimljivost tih odraza autorica je otkrila slučajno još 2008. godine i napravila mnogo fotografija. Izložba je besplatna, a može se posjetiti do 8. ožujka 2024. u galeriji Modulor (Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb).

‘Nada Bezić postigla je to da se stari prizori, u svijetu izvrnutom naglavce na dnu ustreptale praznine u tamnome tanjuru, kojem je rub, inače jedva razaznatljiv, zapravo njihov okvir (što je njezin izvorni način kadriranja), jave, doslovce, u novoj svjetlosti. Oštre bridove zgrada, obrise ljudi, skulptura Isusa ili anđela, na koje smo već otupjeli danomice ih susrećući u njihovoj strogoj konvencionalnoj geometriji ili uobičajenom pejzažnom kontekstu – koliko god inače bili raskošni ili siromašni u svakidašnjoj vizuri – na ovim slikama zahvaća ili, gotovo kaotično, lelujanje, kao u snovima, pretvarajući mir u nemir, stamenost u pokret, ili pak preobrazba što je omogućuje izvrnutost perspektive.’ (Marko Grčić)

Nada Bezić rođena je u Zadru, od ranog djetinjstva živi u Zagrebu. Doktorirala je muzikologiju i diplomirala knjižničarstvo, te od 1988. radi u Hrvatskom glazbenom zavodu kao voditeljica knjižnice. Sudjelovala je na tridesetak znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu, napisala je knjige: Društveni orkestar Hr­vatskoga glazbenog zavoda u povodu 55. godišnjice njegove obnove (1954-2009) (2009), Glazbena topografija Zagreba od 1799. do 2010.: Prostori muziciranja i spomen-obilježja (2012), Glazbene šetnje Zagrebom (2016, 2. izd. 2017)i Tematski popis skladbi Blago­ja Berse (2018). Glavna su joj područja istraživanja po­vijest HGZ-a i glazbeni život Zagreba u 19. i 20. stoljeću, te popisi djela hr­vatskih skladatelja. Autorica je tridese­tak znanstvenih članaka u zbornicima, leksikografskim izdanjima i časopi­sima. Od 2011. vodi glazbene šetnje Zagrebom za građanstvo i škole (na hrvatskom, engleskom i slovenskom), a od 2015. g. ima sta­tus počasnoga turističkog vodiča speci­jaliziranog za glazbenu povijest Zagreba. Fotografijom se bavi više od trideset godina.

S.M.K. / Foto: CeKaTe 


Nada Bezić: Glazbene šetnje Zagrebom

Tagged: , , , , , , ,