Zagrebačka filharmonija u sjećanje na Lovru von Matačića

U sklopu ‘Bijelog ciklusa’, Zagrebačka filharmonija održala je u dvorani Lisinski koncert u sjećanje na jedinstvenog čovjeka i umjetnika Lovru von Matačića.Lovro Matačić-sjećanjeKoncert se održao u povodu rođendana ovog velikog hrvatskog dirigenta i skladatelja, dugogodišnjeg šefa-dirigenta Zagrebačke filharmonije.

Tom prigodom orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Leopolda Hagera uz solističku pratnju hrvatske mezzosopranistice Dubravke Mušović Šeparović, izveo je djela Richarda Wagnera i Antona Brucknera. Program za ovaj koncert i izvođenje djela upravo ovih skladatelja izabran je jer je sam maestro Matačić dobio brojne nagrade i priznanja za svoje antologijske interpretacije ovih dvaju skladatelja.

Lovro MatačićKoncert je započeo Wagnerovom uvertirom iz opere ‘Tannhäuser’, koja govori o borbi između dvije krajnosti, zemaljskog i uzvišenog. Nastavljena, također u znaku Wagnera, skladbom ‘Wesendonck Lieder’ u kojoj se orkestru i maestru Hageru pridružila i mezzosopranistica prekrasnog glasa, Dubravka Mušović Šeparović te očarala sve prisutne svojom izvedbom. Za kraj ove posvećene večeri, koncert je završio istinskom posvetom Wagneru: Brucknerovom 3. simfonijom – djelom raskošnog zvuka i impozantnosti koje se ne bi posramio niti sam Wagner.

U sklopu koncerta ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Prerad Detiček, uručili su Nagradu za životno djelo, koja nosi ime po našem najvećem dirigentu, Lovri pl. Matačiću. Prema obrazloženju žirija, Detiček je uručio nagradu Nikši Barezi, umjetniku koji se osobito zalaže za suvremenu glazbu, a poglavito posvećuje pozornost hrvatskoj glazbenoj baštini i novim ostvarenjima domaćih skladatelja. Mo. Bareza se zahvalio na nagradi, pročitao kratku Goetheovu pjesmu o sudbini umjetnika te na osnovu iste prisjetio se velikog prijateljstva i mnogih lijepih uspomena koje ga vežu za maestra Matačića.

U petak, 21. veljače u Lisinskom je opet druženje s maestrom Hagerom te vrhunskim solistima: Martinom Gabrielom na oboi te sopranisticom Christiane Iven.

ZGF

Pročitajte još: Sjećanje na Lovru von Matačića

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,