Zagrebačka Tomićeva – ulica za vinoljupce

U subotu, 9. srpnja u Zagrebu (12 sati) započinje jedinstvena vinska manifestacija pod nazivom ‘Vinoljupci u Tomićevoj’ čiji je cilj oživjeti vinsku tradiciju Tomićeve ulice te ponuditi atraktivan i bogat vinski program Zagrepčanima i brojnim turistima.Vinoljopci u Tomićevoj-pjenušci GriffinVino i vinska kultura važan su segment hrvatske turističke i kulturne baštine, posebice ako ste stanovnik ili posjetitelj Zagreba – najvećeg vinskog tržišta u Hrvatskoj. Vođena idejom kako je građanima, ali i brojnim turistima potrebno predstaviti hrvatska vina i vinare na suvremen i zabavan način, udruga Vinoljupci kreirala je jedinstvenu manifestaciju pod nazivom ‘Vinoljupci u Tomićevoj / Winelovers’ Street’.

Tomićeva ulica mnogima je poznata po uspinjači, no malo tko zna da su se nekada na mjestu tog prijevoznoga sredstva nalazili upravo – vinogradi. Stoga ne čudi da se u toj malenoj ulici nalaze čak tri ugostiteljska lokala koji u svojoj ponudi imaju probrana hrvatska vina. Među njima se najviše ističe Basement – najstariji zagrebački vinski bar. U suradnji s Basementom i drugim ‘vinoljupski orijentiranim’ suradnicima iz Tomićeve, Vinoljupci su organizirali bogat vinski program sastavljen od kušaonica, radionica, promocija i partyja. Tema čitave manifestacije je plešivička vinska regija, već nadaleko poznata po izvrsnim pjenušcima, popularno nazvana hrvatskom Champagnom. Stoga okosnicu događanja čini open air vinski festival koji u srce grada dovodi petnaestak vinara s obje strane Plešivice. A oni će, naravno, sa sobom donijeti svoja ponajbolja vina.
Iz programa se izdvaja:
12.00 – restoran Njummy: enogastro-lingvistička radionica ‘Abeceda finih zalogaja: Pjenušci&Pizza’ Marije Vukelić (gosti vinari: Drago Kurtalj i Josip Barundić)
12.00 – wine bar Basement: ‘Bubbly Hour’ – promo cijene pjenušaca i prezentacija knjige ‘Pink Pen’ popularne riječke autorice Ivane Grabar
13.30 – ‘Wine in the Art Park’, opuštajući piknik uz Poy pjenušce i live svirku
15.00 – wine bar Basement: ‘Sparkle&Shine’, radionica slijepog kušanja hrvatskih pjenušaca pod vodstvom sommelierke Nine Levičnik
17.30 – svečano otvorenje vinskog festivala, kušanje i druženje s vinarima
22.00 – ‘Griffin Glitter&Gold party’ u društvu vinara Krešimira Ivančića.
Projekt ‘Vinoljupci u Tomićevoj’ zamišljen je kao manifestacija koja će se tradicionalno održavati dva do tri puta godišnje. Odvija se uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Zagrebačke županije, te gradova Zagreba, Ozlja i Jastrebarskog.

M. V. / Foto: Julio Frangen

Tagged: , , , , ,