Zagrebačke jagode: Najbolja je asia

Kakvoća plodova jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba ocjenjivala se u izletištu Ferin u Donjoj Zelini. Najukusnijom je proglašena sorta asia, a na ocjenjivanju je bilo još sedam sorata: clary, sibilla, joly, albinon, san andreas, kviki i alba. Prosuđivali su se vanjski izgled (boja, oblik, veličina) i unutarnja kakvoća ploda (tekstura, čvrstoća, odnos šećera i kiselina).Povjerenstvo je ocjenjivalo u ime potrošača, a među članovima su bili Božica Brkan, gastro novinarka; Martin Vuković, urednik ‘Emisije za selo i poljoprivredu’ Hrvatskoga radija; Vlatko Grgurić, urednik emisije ‘Plodovi zemlje’ HRT-a; Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije; Ivana Puhelek, vinarica i Romina Zadravec, sirarica i jagodarica.

‘Proizvođači stalno mijenjaju sorte, stvorene kroz oplemenjivačke programe, tražeći one koje su najbolje prilagođene za uvjete uzgoja u Hrvatskoj. Nove su sorte, u pravilu, bolje kvalitete i puno ukusnije’, rekao je Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, voditelj ocjenjivanja. Na prostoru Županije i grada Zagreba, dodao je, prevladavaju tri sorte – clary, joly i asia. ‘Jednorodne su, a njihova sezona berbe, ovisno o tehnologiji uzgoja, traje od kraja travnja do početka lipnja’, pojasnio je Duralija, rekavši da je ovogodišnja sezona berbe, u odnosu na prethodne, počela nešto ranije. ‘Sve ovisi o temperaturi zraka i vlazi’, rekao je.Potrošačko ocjenjivanje plodova jagode već 18 godina organiziraju Županija i Grad Zagreb i to u sklopu manifestacije ‘Dani zagrebačkih jagoda’.

‘Radimo to s ciljem promoviranja, prije svega jagode, a onda i sorte. Ovakva su ocjenjivanja pomogla da neke sorte, zbog preferencije potrošača, postanu i udomaćene’, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije. Rekao je da na području Županije ima šezdesetak registriranih uzgajatelja jagode i većini njih je to dodatna djelatnost. Svi oni, naglasio je, mogu računati na bespovratne potpore Županije, poput potpore za gradnju plastenika, opremanje i izradu prodajnoga mjesta, marketinga i edukacije. ‘Ovisno o statusu proizvođača, je li profesionalni poljoprivrednik, plaća li mirovinsko i zdravstveno, je li mladi poljoprivrednik maksimalni iznos bespovratne potpore je 150.000 kuna’, rekao je Kraljičković.

Na području Zagreba najviše je uzgajatelja jagoda na Trešnjevci, u Horvatima.. Prije 20 godina osnovana je i Udruga uzgajatelja jagoda grada Zagreba s 45 OPG-ova koji se bave proizvodnjom jagoda.

Projekt ‘Jagodica purgerica – robna marka grada Zagreba’ poznat je kupcima od 2014. godine. Pod kontrolom je Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a posebnost projekta jest da se bere zrela jagoda i istog dana plasira na tržište.

Tomislav Radić / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , ,