Zagrebački festival knjiga

Zagrebački festival knjiga, manifestacija s desetogodišnjim pedigreom (ZG sajam knjiga, Hrvatski festival knjiga), i ove će godine na već tradicionalnu pozornicu u popularnoj knjižari Megastore (Bogovićeva 7) dovesti afirmirane i nove autore iz Hrvatske, a među zvijezdama ovotjednoga ZFK-a posebno se ističe Ian Rankin, škotski pisac kriminalističkih romana.
Zagrebački fetival knjigaNa petodnevnom programu festivala (od 20. do 24. svibnja) tridesetak je promotivnih događanja za sve generacije. After-work (pod imenom ‘Aktualno poslijepodne’) i večernji termini (‘Svijet oko nas’) rezervirani su za predstavljanja knjiga, tribine i razgovore za ‘velike’, a događanja ‘prije ručka’ namijenjena su djeci i mladeži.

Prvog će dana, u utorak, 20. svibnja, Rujana Jeger govoriti ‘Bez dlake na jeziku (o psima i ljudima)’ (u 17 sati), potom će Kristina Wolsperger Danilovski predstaviti debitantski hit ‘Danci i stranci’ (u 18 sati), a naposlijetku će akademik Viktor Žmegač iznijeti bogato znanje o esejima i najaviti svoju nadolazeću knjigu (u 19 sati).

U srijedu, 21. svibnja, prva je tema ‘Teen psiha’ – priručnik Dubravke Miljković i Majde Rijavec (u 13 sati). Potom Ljubica Uvodić Vranić otvara priručnik za rastavljene roditelje ‘Avantura osobne promjene 3’ (u 16 sati). Škakljivu temu ‘Vole li muškarci doista više plavuše?’ pročešljat će dva vrlo atraktivna frajera – Miran Kurspahić i Ivan Vukušić – uz voditelja Tomislava Cvitkovića (u 17 sati).’ Završna točka dana je aktualna tribina ‘Novi hrvatski krimić’, na kojoj će nastupiti urednici nakladnika Fokus komunikacije i novinari kulturne rubrike Večernjeg lista (u 19 sati).

U četvrtak, 22. svibnja, nutricionistica Anita Šupe otkriva ‘Istine i laži o hrani’ (u 16 sati), a potom međunarodno nagrađivani velemajstor Veljko Barbieri promovira ‘Vrijeme je za gozbu’, književno stiliziranu povijest gastronomije (u 17 sati). Nakon što je obišao većinu velikih hrvatskih gradova i osvojio sve top-liste, ‘Argentinski roman’ nepokolebljiva novinara Drage Pilsela vraća se u Zagreb (u 18 sati). Eminentni prozaik, akademik Goran Tribuson spušta zavjesu tog dana najavljujući svoj novi naslov (u 19.30).

Petak, 23. svibnja, nudi magnet za ljubitelje okultne tematike – predstavljanje završnoga dijela trilogije ‘Paganizam u teoriji i praksi’ (u 16 sati). Obožavateljima lepršavih ljubavnih tema kao as na desetku doći će Kata Mijić koja ljubiće potpisuje kao Kate Mitchell (u 17 sati). Dašak Mediterana unijet će predstavljanje prvijenca Karmele Špoljarić ‘Nije ovo Twin Peaks’ – priča je to o Gradiću i Otoku (u 18 sati).

Ian RankinOčekuje se kako će baš jedan otočanin, Ian Rankin, potpisati najviše autograma i posveta na ovom festivalu. ‘Sveci Biblije sjena’, najnoviji roman jednoga od najuspješnijih svjetskih pisaca krimića u Hrvatskoj je objavljen 7. svibnja i ‘vruća’ je tema u našem ‘gradiću’ – detektiv John Rebus ponovno je, već 19. put, u glavnoj ulozi. Robert Perišić bit će domaćin nagrađivanom Škotu, najvećoj zvijezdi ovog ZFK-a (u 20 sati).

U subotu, 24. svibnja, festival će se proširiti na drugu lokaciju – u Bookshop Algoritam Profil Mozaika u Gajevoj 1. Promocija svjetskog bestselera ‘Half Bad’, prvoga dijela fantasy-trilogije ‘Half Life’, održat će se točno u podne. U Megastoreu (Bogovićeva 7) će se, pak, održati tribine na temu ‘Liječenje većine bolesti današnjice’ (u 11 sati) i ‘Svemirsko jedinstvo koje govori’ (u 13 sati).

Matineje ‘Jutro s Pikom’ bit će sadržajno raznovrsne – od druženja s poznatim spisateljima i ilustratorima (Sanja Pilić – četvrtak u 12 sati, Manuel Šumberac – četvrtak u 11 sati, Mladen Kopjar – utorak u 11 sati), preko predstavljanja Plavka, nove maskote GNK Dinamo (srijeda u 11 sati), radionice ‘Kako dresirati psa/igra sa psima sa stručnjacima iz azila Dumovec’ (utorak u 13 sati), do lutkarske predstave Vande Vilić (subota u 11 sati). Voditelj svih sadržaja za djecu i mladež je Siniša Cmrk (Piko), koji će predstaviti i vlastitu slikovnicu ‘Mjesecolendar’ (petak u 11 sati).

Zagrebački festival knjiga donosi i prigodnih 20% popusta na odabrani asortiman knjiga pod sloganom ‘festival za sve, knjiga za svakoga’ u 11 knjižara na području glavnog nam grada.

Profil

Tagged: , , , , ,