Zagrebački filmski ured za domaće i strane produkcije

Prepoznavši veliki gospodarski i turistički potencijal u realizaciji domaćih i stranih filmskih i TV projekata, Grad Zagreb je pokrenuo Filmski ured u sklopu Ustanove Zagreb Film.Temeljni ciljevi Filmskog ureda su koordinacija između nadležnih tijela grada i domaćih i stranih produkcija te svjetska promocija Zagreba kao prepoznatljive i privlačne filmske destinacije za snimanje filmova, serija i reklama. Na čelu Filmskog ureda je Mia Pećina Drašković, producentica s više od 20 godina iskustva.

‘Povjeren nam je bitan zadatak i dat ćemo sve od sebe da ispunimo očekivanja. Želja nam je u sljedećih nekoliko godina biti rame uz rame gradovima poput Beča, Praga i Budimpešte koji već godina imaju svoje filmske urede i koji su nam već sada od velike pomoći svojim savjetima i iskustvima. Vjerujem da Zagreb ima vrlo veliki potencijal za filmska i TV snimanja, a kako cijeli svijet sve više i više gleda različite oblike ‘video contenta’ mislim da nas očekuje odlična filmska budućnost’, izjavila je Mia Pećina Drašković.

Posljednjih je godina Hrvatska, s naglaskom na njezinu obalu i grad Zagreb, postala veoma atraktivna lokacija koja privlači sve više televizijskih i filmskih projekata, a Zagrebački filmski ured usko će surađivati s drugim uredima u Hrvatskoj te s HAVC-om. Potvrdio je to i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Christopher Peter Marcich: ‘Drago mi je što nam je, od danas i službeno, baš ekipa Zagrebačkog filmskog ureda postala prvi susjed – kako zbog suradnje odjela Snimanja u Hrvatskoj HAVC-a, koji se bavi upravo stranim produkcijama, tako i zbog još boljeg pozicioniranja Zagreba i Hrvatske na mapi tih istih produkcija u ovom dijelu Europe. Dočekali smo i to da, uz one ‘morske’, i Zagreb dobije filmski ured kakav jedna metropola zaslužuje. To je još jedno svjedočenje uspjehu inicijative Ministarstva kulture u uskoj suradnji s Ministarstvom financija, a program ‘Filming in Croatia’ prepoznat je diljem svijeta. Buduću suradnju i međusobnu podršku svakako vidim i kroz otvaranje filmskog studija koji nam je također nužan, a vjerujem da će se u taj veliki pothvat osim filmskog ureda uključiti i sam Grad Zagreb. U svakom slučaju veseli me buduća suradnja i međusobna podrška kako bismo kao grad postali prepoznatljivi na svjetskim filmskim platnima’.

Osnovna zadaća Filmskog ureda je olakšati komunikaciju između produkcijskih kuća i svih gradskih i nadležnih ureda koji izdaju dozvole i dopuštenja za snimanje u Zagrebu, što uključuje Zagrebački Holding, sve urede Grada Zagreba, policiju, vatrogasce, hitnu pomoć i druge.

Promocija Zagreba u svijetu kao poželjne destinacije za snimanje filmova, serija i reklama, točnije svih vrsta audiovizualnih djela, druga je glavna zadaća Filmskog ureda. Takva vrsta promocije odvijat će se prije svega kroz službenu web stranicu Ureda na kojoj će se moći pronaći svi filmski djelatnici Zagreba (nakon što se registriraju), producentske kuće te veliki izbor fotografija s potencijalnim lokacijama za snimanja. Također, privatni vlasnici kuća, stanova, dvorišta, restorana i drugih atraktivnih lokacija imat će mogućnost preko web stranice oglasiti svoju lokaciju za potencijalno snimanje. Uz to, Zagreb će se na godišnjoj razini, u suradnji s HAVC-om i drugim filmskim uredima u Hrvatskoj, promovirati sudjelovanjem na stručnim skupovima, filmskim festivalima i marketima.

‘Zagrebački filmski ured pojednostavnit će procedure domaćim i stranim produkcijama koje žele snimati u Zagrebu. Zahvaljujući Uredu produkcije neće morati više same istraživati i tražiti najbolje lokacije i načine ishođenja dozvola’, rekao je ravnatelj Zagreb Filma Vinko Brešan.

Filmski producent Igor Nola istaknuo je: ‘Uspostava Filmskog ureda Grada Zagreba uvelike olakšava realizaciju velikih projekata i omogućuje bržu realizaciju planiranih aktivnosti snimanja i neizmjerno sam zadovoljan što se Filmski ured otvorio. Trenutno radim na snimanju filma ‘The Hitman’s Wife’s Bodyguard’ diljem Hrvatske pa tako i u Zagrebu, na kojem radi više od 400 filmskih djelatnika, uz glumce, statiste i kadskadere kojih je još otprilike 100. Ovo je prvi veliki film u zadnjih 20 godina u kojem će Zagreb stvarno glumiti Zagreb i to je neizmjerno bitno i za filmsku i za turističku industriju Zagreba i Hrvatske’.

Direktorica Turističke zajednice Zagreba, Martina Bienenfeld, iznijela je brojke posjećenosti gostiju iz Južne Koreje koja je nakon snimanja hit reality showa ‘Romantic’ u proteklih pet godina porasla za više od 800 posto te izjavila: ‘Filmski turizam posebno je bitan kao cjelogodišnji proizvod koji može značajno utjecati na produljenje turističke sezone. Naime, promocija destinacija na filmu jedan je od najisplativijih oblika promocije, pogotovo kad je riječ o filmovima i TV serijama koje pogledaju milijuni gledatelja diljem svijeta. Stoga će Turistička zajednica grada Zagreba podržati rad Zagrebačkog filmskog ureda i raduje nas njegovo osnivanje jer će se time još više raditi na razvoju filmskog turizma u glavnom gradu RH’.

O važnosti osnivanja Filmskog ureda Grada Zagreba, govorio je i gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio: ‘Zagreb ima dugogodišnju povijest kao filmska destinacija, a posljednjih godina ponovno se vraća na veliku scenu. Sve prednosti i kvalitete Zagreba, kao što su impresivne filmske lokacije, iskusni i kvalitetni filmski profesionalci te prometna povezanost privlačni su raznim filmskim i TV produkcijama, a na nama je bilo da im olakšamo posao te ih dovedemo u što većem broju u Zagreb. Zbog toga smo i osnovali ovaj ured koji će se posebno baviti privlačenjem jedne od najprofitabilnijih kulturnih industrija – onom filmskom’.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , ,