ZagrebDox: Portret najbliže Goebbelsove suradnice

Šest dokumentarnih filmova u službenom programu Biografski Dox u okviru predstojećeg festivala ZagrebDox omogućuje publici nesvakidašnji uvid u osobnosti raznih javnih osoba suvremenog doba.Posebno je zanimljiva Brunhilda Pomsel, najbliža suradnica zloglasnog Josepha Goebbelsa, koja je preminula prije nekoliko dana u 106. godini života.

Pomsel je protagonistica filma ‘Njemački život’ (A German Life), a radila je kao tajnica i stenografkinja nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa. Film je djelo četvorice autora: Christiana Kronesa, Olafa Müllera, Rolanda Schrotthofera i Floriana Weigensamera.

U 105. godini života Pomsel je u filmu dala svoj prvi i posljednji detaljni intervju. Uz jasan izostanak kajanja, priznaje da je radila u samom središtu nacističke propagandne mašinerije odrađujući zadatke poput umanjivanja statističkih podataka o poginulim vojnicima i preuveličavajući informacije o broju Njemica koje su silovali pripadnici Crvene armije, a svoje radno mjesto opisuje kao ‘bilo koji drugi posao’.

Z. D.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,