Zagrijavanje u znaku talentiranih spisateljica

U travanjskom izdanju književne tribine ‘Zagrijavanje’, održanom u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Roman Simić Bodrožić predstavio je Kseniju Kušec, Jelenu Zlatar, Tajanu Obradović i Suzanu Bosnić Majcenić.ZagrijavanjeLadies’ Night u književnom ruhu autora i voditelja Romana Simića Bodrožića protekao je u znaku mladih i talentiranih spisateljica koje iza sebe imaju po nekoliko objavljenih knjiga. O stvaranju prvih kratkih priča i romana, radionicama koje su pohađale u Centru za kreativno pisanje (CeKaPe) i voditeljima koji su im u tome pomagali i davali im poticaj, govorile su autorice Ksenija Kušec, Jelena Zlatar, Tajana Obradović i Suzana Bosnić Majcenić.

‘Pisanje je za mene samoranjavanje’, kazala je na tribini Suzana Bosnić Majcenić, autorica zbirke priča ‘Pod zemljom u velikim cipelama’ (Funditus, 2013.), a čiji je prvi roman ‘Tolba’ upravo ovih dana objavljen kod istog nakladnika.

Najvažniju ulogu u pisanju, a kasnije i objavljivanju njezinih knjiga, ističe Suzana, imale su kreativne radionice u CeKaPe-u; započela je s radionicom kratke priče kod Miroslava Mićanovića i nastavila s pisanjem pod mentorstvom Tomislava Zajeca te radionicom romana kod Marinka Koščeca.

O sličnostima i razlikama između pisanja kratkih priča i romana govorila je i Ksenija Kušec, koja piše za djecu i odrasle, i po čijoj je knjizi ‘Priče iz Sunčeva sustava’ nastala i kazališna predstava. Pažnju odraslih čitatelja Ksenija je privukla prvom zbirkom priča ‘Reci mi sve’ (CeKaPe, 2013.) i romanom ‘Sobe’ (CeKaPe, 2014.), a njezin novi roman za djecu ‘Prozirna Lili’ objavljen je ove godine u nakladi Evenio.

Svoje iskustvo u procesima stvaranja i pohađanja radionice romana kod Milane Vuković Runjić te njezinom poticaju da se nastavi baviti pisanjem s publikom je podijelila spisateljica i urednica Tajana Obradović, koja je prije nekoliko godina pokrenula vlastitu izdavačku kuću Funditus. Godine 2011. objavljuje svoj prvi roman ‘Cybersex – Čarobna šuma’, a dvije godine kasnije izašao je i roman ‘Onda znaš kako stvari stoje’.

O važnosti radionica kreativnog pisanja, ali i feedbacku te razmjeni mišljenja i komentara kakve se u sklopu radionica prakticiraju, govorila je spisateljica i mlada znanstvenica Jelena Zlatar. Znanstvenu knjigu ‘Urbane transformacije suvremenog Zagreba – Sociološka analiza’ (Plejada/Institut za društvena istraživanja) Jelena je objavila 2013., a nakon toga potpisuje i svoju prvu zbirku priča ‘Odjavna karta’ (CeKaPe, 2014.). Početkom svibnja izlazi i njezin prvi roman ‘Slijepa točka’, čiji je urednik voditelj radionica i njezin mentor Nebojša Lujanović, i u kojemu ogoljuje kompleksan odnos dvoje mladih ljudi u Parizu.

Renata Cisar

Tagged: , , , , , , , , , , , ,