Zajcu u čast: Momci na brod

U godini obilježavanja 100. godišnjice smrti Ivana pl. Zajca, jedina premijera nekog njegovog djela na hrvatskim pozornicama bit će opereta ‘Momci na brod’, koju u zagrebačkom kazalištu Mala scena u suradnji s Muzičkom akademijom, režira Snježana Banović, a dirigent je maestro Zoran Juranić.
Momci na brodIzvedba je 16. prosinca, točno stotinu godina od smrti jednog od najvećih hrvatskih skladatelja, dirigenata i glazbenih pedagoga, po kojem ime nosi i Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci. Operetu će izvesti Komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu te brojne solisti – više od 40 mladih umjetnika.

‘Bit će to predstava u predstavi u kojoj će mlada pjevačka i glumačka energija naših studenata ući u dijalog s autorom, žanrom, ali i našim vremenom, tako različitim od onoga u kojem je djelovao veliki Zajc’, kaže Snježana Banović.

Zajčeva komična opereta ‘Momci na brod’ (Mannschaft an Bord) imala je praizvedbu u Beču (Karltheater) 15. prosinca 1863. Bilo je to ujedno prvo izvođenje nekog Zajčeva djela u gradu u kojem je živio i djelovao od 1862. do 1870. (u tome razdoblju izvedeno je čak 11 njegovih djela). Na repertoaru se održala pet sezona i doživjela više od 60 izvedbi. Prvo je u nizu njegovih djela izvedenih i u zagrebačkom gornjogradskom kazalištu (1867.) i to kao prva domaća opereta od njegova osnutka.

‘Momci na brod’ bit će prva operetna produkcija Male scene, ali i njezina već treća suradnja sa Muzičkom akademijom u Zagrebu. Nakon premijere, predstava će na repertoaru biti svakodnevno do 18. prosinca.

M. S. / Foto: Julio Frangen

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,