Zaklada Ana Rukavina: Dan otvorenih srca

U srijedu, 27. studenog, od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade Ana Rukavina (Zagreb, Ulica kneza Mislava 10/1) održat će se Dan otvorenih srca na kojem se građani mogu upisati u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i time postati potencijalnim spasiteljem života teško oboljelih.
Zaklada Ana Rukavina-Dan otvorenih srcaNa Dan otvorenih srca, koji se drugi put zaredom organizira u spomen Anina preranog odlaska, pridružit će se dugogodišnji donatori i prijatelji Zaklade te medicinski stručnjaci iz Registra i Banke krvi iz pupkovine. Tijekom cijelog dana svi zainteresirani moći će saznati više o radu i ciljevima Zaklade, informirati se o upisu u Registar, a buduće majke dobiti detaljnije informacije o darivanju matičnih stanica iz pupkovine.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti za što je potrebno popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Zaklada Ana Rukavina još jednom želi podsjetiti građane da u sebi nosimo ‘lijek’ kojim možemo spašavati živote te da, otvorenim srcem i uz nepresušnu vjeru u život, zajedno možemo činiti dobro. Danom otvorenih srca, Zaklada nastoji njegovati kulturu građanske solidarnosti i promicati filantropske vrijednosti koje osnažuju  neprocjenjiv osjećaj zajedništva u našem društvu i čovječanstvu uopće jer je, podsjećamo, hrvatski Registar dio svjetskog Registra.

Hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutačno broji 41.650 dobrovljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je tipizirano 39.109 uzoraka krvi. Iz hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 37 transplantata i time dana nada za spas 37 života.

Zaklada Ana Rukavina

Tagged: , , , , , , , , ,