Zaprešić: Povijesno-poučna staza bana Jelačića

Novi dvori bana Josipa Jelačića bogatiji su za povijesno–poučnu stazu koja će posjetiteljim pružiti najvažnije informacije o zdanjima koja se nalaze na posjedu bana Jelačića, životu bana i njegove obitelji, ali i njegovoj vojnoj karijeri.Poučna staza započinje na ulazu u kompleks Novih dvora, na početku Aleje Đure Jelačića, a prati je 13 interpretacijskih ploča, koje će svojim sadržajem oživjeti duh vremena Jelačića i ispričati njegovu priču. Posjetitelji će tako na dohvat ruke imati sve informacije o Vršilnici u kojoj se nekada davno vršilo žito, Muzeju Matija Skurjeni koji je u banovo vrijeme bio spremište plodova, zatim detalje o dvorcu, kapeli sv. Josipa, vrtlarevoj kući i grobnici obitelji Jelačića, ali i o aleji kestena i prekrasnom perivoju koji krasi posjed.

Osim o zdanjima koje krase ovo imanje, dio interpretacijskih ploča prati i život bana Jelačića te otkriva manje poznate detalje o njegovoj supruzi Sofiji i obitelji, kao i o njegovoj vojnoj karijeri i revoluciji 1848. godine.

‘Povijesno-poučnom stazom bana Josipa Jelačića želimo ispričati priču o životu velikana hrvatske povijesti bana Jelačića, ali i posjedu Novih dvora kao jedinstvenog očuvanog kompleksa od nacionalnog značaja. Poučna staza bana Jelačića vodi sve naše posjetitelje kroz vrijeme 19. stoljeća te na zanimljiv i edukativan način interpretira baštinu. Ova staza, zapravo, istovremeno slavi bana Jelačića kao povijesnu osobu, ali i govori o važnosti kvalitetne interpretacije baštine i njezinog mjesta u stvaranju budućnosti’, istaknuo je Toni Ganjto, direktor Turističke zajednice grada Zaprešića.

Opširnije na: www.visitzapresic.hr


Tagged: , , , , , , , ,