Žarko Potočnjak: 50 godina rada u kazalištu

U zagrebačkom kazalištu Gavella premijerno je prikazana monodrama ‘Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka’ kojom je glumačka legenda Žarko Potočnjak proslavio jubilarnih 50 godina na kazališnim daskama.Glavni junak, Josip Bizjak, neostvareni je umjetnik i fanatik kazališta u kojem radi kao rekviziter. Kada publika unatoč otkazanoj predstavi ne napušta dvoranu, u jednom trenutku on ostaje sam na sceni i započinje istovremeno duhovitu i melankoličnu kazališnu igru kojom otkriva pogled iza kulisa kazališta. Mašta i čežnja, ambicije i stvarnost te jedan sasvim drugačiji pogled na umjetnost kroz profanu, a opet suptilnu egzistenciju jednog kazališnog gubitnika odlike su predstave koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Jednako je zanimljiva i lista suradnika. Redatelj predstave je gost iz Austrije, umjetnički ravnatelj Theaterherbst Grenzenlos, Marius Schiener, hrvatskoj publici poznat po predstavi ‘Indija’ u kojoj su igrali Damir Šaban i Nenad Cvetko. Tekst Eberharda Streula preradili su Žarko Potočnjak i Marius Schiener, uz pomoć dramaturga i redatelja Pave Marinkovića. Predstava je nastala uz veliku potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba te je sastavni dio projekta 2017 – Godina kulture Austrija-Hrvatska.

Ljubitelji daski koje život znače moći će predstavu pogledati 31. listopada i 7. studenoga u Gavelli, a nakon toga u redovnom programu kazališta KNAP.

K. I. / Foto: Žarko Bašić

Tagged: , , , , , , , , , , ,