Žarko Radić ravnatelj Drame HNK Split

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Split na svojoj je sjednici održanoj 30. rujna u Splitu potvrdilo imenovanje Žarka Radića na mjesto ravnatelja Drame splitske nacionalne kazališne kuće, prihvativši tako prijedlog intendanta Tonća Bilića.

Žarko RadićŽarko Radić (Split, 1950) član je Hrvatske udruge filmskih glumaca i Hrvatskoga društva dramskih umjetnika. Glumu je diplomirao 1973. kao prvi u klasi prof. Miljenka Maričića na beogradskoj glumačkoj Akademiji za film, radio i TV.

Od 1973. do 1985. godine stalni je član Pozorišta na Terazijama, a od 1985. do 1991. godine slobodni je umjetnik sa statusom priznatoga umjetnika. Zbog rata na području bivše Jugoslavije, odlazi 1991. iz Beograda u Montreal (Kanada) i Boston (SAD), a glumi se vraća ponovo 1999. po povratku u Hrvatsku, i to prvo kao stalni honorarni suradnik u splitskom HNK, gdje je od 2000. godine bio u statusu slobodnoga umjetnika. Od 2005. stalni je član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, dok od 2008. obnaša funkciju ravnatelja Hrvatske drame u istom kazalištu. Poznatog glumca gledatelji su imali priliku vidjeti u mnogim filmovima, kazališnim predstavama i televizijskim serijama.

Njegova popularnost ne jenjava još od početka sedamdesetih godina u do danas zapamćenom filmu ‘Prvi splitski odred’ (1972) ili TV seriji ‘Kapelski kresovi’ (1975/76), a posljednjih godina gledali smo ga u serijama ‘Bitange i princeze’, ‘Loza’, te ‘Ruža vjetrova’. Novije zapažene kazališne kreacije ostvario je u riječkom HNK (‘Baba Jaga je snijela jaje’, ‘Diskretni šarm buržoazije’, ‘Opera za tri groša’…), kazalištu Ulyssess (‘Oluja’) kao i HNK Split ulogama u ‘Amerikanskoj jahti u splitskoj luci’, ‘Romeu i Juliji’ i drugima.

HNK Split

Tagged: , , , , , , , , ,