Završen 14. open air Festival Tolerancije

Filmom ‘Svi protiv svih’ Luuka Bouwmana koji propituje je li fašizam bio jednokratna povijesna pojava na primjeru predratnog fašizma u Nizozemskoj i okruglim stolom ‘Geneza zla o problemima fašizma i rasizma’ s kojima se suočava cijeli svijet, završio je 14. Festival tolerancije na zagrebačkom Bundeku, prvi u open air izdanju.Jedan je to od jedanaest iznimnih filmova prikazanih na festivalu kojima su u prvom planu bili promicanje ljudskih prava i briga za tolerantno, napredno i solidarno društvo.

‘Festival tolerancije u open air izdanju je prošao pravo vatreno krštenje u smislu vremenskih uvjeta – imali smo i sunce i kišu i vjetar i munje. Svejedno, jako dobra posjećenost i pozitivni dojmovi posjetitelja znak su da smo napravili dobar potez s izlaskom iz kinodvorana u ovo doba korone. Bundek je odlična, neiskorištena zagrebačka lokacija i vjerujem da će mnogi pratiti naš primjer. Zahvaljujem od srca svima koji su pomogli da se prvi open air Festival tolerancije održi u svim ovim zahtjevnim uvjetima. Dobar tim i doista veliki entuzijazam i trud i od strane organizacije, ali i od strane partnera, posebice Grada Zagreba, HAVC-a, Orbica i Atlantic grupe, rezultirali su odličnim festivalom’, rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Ognjen Sviličić i Hrvoje Pukšec

Gost festivala mađarski režiser László Illés predstavio je nagrađivani film ‘Pastir’ čija je tematika holokaust, a režiser Ognjen Sviličić govorio je o suradnji sa slovenskim kolegom Damjanom Kozoleom na filmu ‘Polusestra’, priči o kompleksnom odnosu dvije polusestre iz priobalnog gradića Izole. Uz ‘Genezu zla’, na Tolerance Talku koji se vezao uz filmove otvorila se još jedna važna društvene tema o pravima žena nad kojima je izvršeno nasilje. Nažalost, intrigantan i nagrađivan film ‘Poticanje’ redatelja Yarona Zilbermana zbog loših vremenskih prilika nije imao hrvatsku premijeru nego će biti prikazan u novom terminu i na novoj lokaciji.

‘Na Bundeku smo uspjeli prikazati nekih dvadeset posto planiranog programa za ovu godinu i vjerujem da smo se novoj publici sjajno predstavili. Prikazali smo filmove koji su i društveno i umjetnički visoko relevantni, sve redom hrvatske premijere i stoga posebno raduje odlična posjećenost. Nismo kalkulirali, ostali smo dosljedni sebi i to se isplatilo. Možemo biti ponosni i na naš trud i na ostvarene rezultate’, izjavio je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Edukacijski programi održat će se u listopadu i studenom i nastaviti rad Branka Lustiga. Na Edukacijskim jutrima govorit će se o važnosti očuvanja sjećanja na holokaust zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih i predavanjima stručnjaka iz Francuske, Njemačke i Austrije. Jesen donosi i program ‘Film i diskusija’ u kojem će se na kreativan način učiti djecu o problemima s kojima se susreću izbjeglice prilikom integracije u društvo te o važnosti prihvaćanja različitosti.

U sklopu festivala mogle su se pogledati dvije sjajne izložbe. U suradnji s poznatim hrvatskim dizajnerima i UNHCR-om Hrvatska u javnom prijevozu u Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Zadru i Zagrebu bila je postavljena ReD – izložba dizajniranih plakata koji tematiziraju položaj izbjeglica u svijetu i Hrvatskoj. Izložba ‘Križ pomirenja’ multimedijalne, angažirane i avangardne umjetnice Vere Fischer također je prenijela ideje pomirenja i tolerancije.

Biom, Prava šapa, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Zaklada Zajednički put i Domino, udruge su koje su predstavile svoj rad i programe tijekom festivala. A kako je festival poznat po sjajnom glazbenom programu, ove je godine publika plesala uz Porto Morto DJ Set, DJ Felvera, DJ Alena S., The Bonebomb, SoulBeat, Nepenthe, Zbor Domaćigosti, Doru Škender i Juraja Krešu Lovrića.

L. P. / Foto: Buga Cvjetanović i Luka Pesun


Tagged: , , , , , , , , , ,