Završena Dubrovačka vinska setemana

 

Na Sunset Beachu u uvali Lapad održana je završna večera 5. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine, koji se održao u Dubrovniku u periodu od 16. do 22. travnja. Posjetitelji su, osim vrhunskih vina, imali priliku vidjeti i kušati delicije, počevši od sira, pršuta, maslinovog ulja, tune, malostonskih kamenica, i slastica.Pored izlagačkog dijela festivala, posjetitelji su mogli sudjelovati u zanimljivim gastro – enološkim radionicama poput ‘Gault & Millau’ masterclass radionice japanskog chefa Ippei Uemure i Salona pjenušavih vina – Salon of sparkling wines, ali i uživati u posebno osmišljenim menijima koje su dubrovački ugostitelji pripremili samo za ovu prigodu u okviru ‘Dubrovačke vinske setemane’.

Uz već spomenuta događanja, tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kuša i bira vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu – a ovogodišnji pobjednik je Grk Bire. Uz atraktivan ‘Blind date: In love with Ston Oysters’, održao se i ‘Dubrovnik FestiWine Trophy’, na kojem je trinaest članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom kroz tri dana kušalo i ocjenjivalo 150 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Veliko zlato, najvišu ocjenu među vinima s ostatkom šećera postiglo je vino Malvasija dubrovačka Karaman 2016, vinara Nike Karamana iz vinogorja Konavle s osvojenih 95,25 bodova.

Zanimljivost festivala je gastro spektakl ‘Dubrovnik FestiWine Gala’ s plemenitim ciljem, namijenjen stipendiranju i daljnjoj edukaciji mladih kuhara i sommeliera u nastajanju. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili su iskusni slovenski chef Igor Jagodic i domaći renomirani chef Jadranskih luksuznih hotela, Petar Obad, koji su zajedničkim snagama  odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala.

Na temelju javnog natječaja kojeg je objavila Dubrovačko-neretvanska županija za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su dobitnici stipendisti Dubrovnik FestiWine Challange 2018., Ivana Beran i Dario Baule koji će na jesen provesti mjesec dana u restoranu Strelec u Ljubljani, pod stručnim mentorstvom chefa Igora Jagodica i njegovog tima.

Dubrovnik se odavno pozicionirao na karti svijeta kao destinacija koju se mora posjetiti i doživjeti. Ovim festivalom nastoji se iz godine u godinu pridodati nove sadržaje gostima, koji uz nevjerojatnu povijesnu i kulturnu dimenziju grada od sada imaju priliku zaviriti i u njegovu enološku i gastronomsku pozadinu.

K. I. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , ,