Zbirka poezije posvećena bijelim rodama

U prepunoj dvorani Europskog doma Zagreb, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije predstavila je zbirku haiku poezije ‘Pod krilom rode’, autorice Đurđe Vukelić Rožić.‘Pjesme objavljene u zbirci, kaže njihova autorica, nastajale su dvadesetak godina. Napisane su na hrvatskom i engleskom jeziku. ‘Dugi niz godina bilježila sam susrete s rodama koje su igrale važnu ulogu u mojem djetinjstvu. Rođena sam na selu i one su me kao dijete strašno zanimale. Uvijek su bile u mirnom suživotu s ljudima’, izjavila je Đurđa Vukelić Rožić, rekavši da ova zbirka haiku pjesama treba navesti čitatelja na razmišljanje o prirodi.

Đurđa Vukelić Rožić rođena je u okolici Kutine, studirala je u Zagrebu i Chicagu, a danas živi u Ivanić Gradu. Članica je društva Hrvatskih književnika, članica United Haiku and Tanka Society, urednica časopisa IRIS, dobitnica mnogih nagrada i priznanja. Osim haiku poezije, objavljuje kratke priče i humoreske na hrvatskom i engleskom jeziku te poeziju na hrvatskom standardu i kajkavskom narječju. Njezina haiku poezija objavljena je u Japanu, SAD, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Novom Zelandu, Australiji i Indiji.

‘U ovoj zbirci pjesama vrlo živo je prikazan život jedne strogo zaštićene vrste, ali i prožimanje suživota autorice s prirodom. Zbog posebnosti i važnosti, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije posvetit će 2016. godinu bijeloj rodi’, istaknula je Martina Glasnović.

Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, ne samo zbog legende da rode nose djecu već zbog suživota s čovjekom. Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima Elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama. Rode su dio identiteta hrvatskog sela.

M. G.


Dan roda: Ptica kojoj se svi vesele
Tagged: , , , , , , , , , , ,