Zbor Crvene armije digao Lisinski na noge (video)

Slavni Zbor oružanih snaga Crvene armije u svoje putovanje uvrstio je i Hrvatsku nakon tužnog događaja na Božić kada je poginulo 62 člana orkestra na putovanju prema jedinicama ruske armije. To je svakako bio veliki šok za sam orkestar, no nakon prvotnog šoka krenuli su dalje i ponovno su u stroju.

U Zagrebu su imali dva koncerta, u dvorani Lisinski, koji su bili 100% posjećeni, unatoč relativno skupim ulaznicama, a tražila se i karta više. Prije samog početka drugog koncerta moglo se vidjeti dosta ljudi koji su ipak na neki način pokušavali doći do ulaznica, tako da se stječe dojam kako bi i treći koncert bio popunjen do zadnjeg sjedala. Osim nas ‘običnih’ posjetitelja, u dvorani je bio i ruski veleposlanik Anvar Azimov koji je dao posebnu notu ovom događaju.

 

Zbor Aleksandrov je definitivno jedan od najpoznatijih svjetskih muških zborova, no ne smijemo nikako zaboraviti orkestar kojem dirigiraju vrsni ruski dirigenti te plesni ansambl koji svojim plesnim točkama malo odmiču našu percepciju da je ovo isključivo orkestar s repertoarom vojne glazbe.

Što se tiče izbora glazbenih brojeva, moglo se čuti tu svega, od narodnih pjesama i plesova te, naravno, do nama poznatih ruskih pjesama koje su obilježile jedno komunističko doba i danas se ne čuju toliko često kao nekada prije. Dojmljivo je bilo slušati nama nepoznate ruske balade i gledati na video zidu razne kadrove iz Rusije, koji su davali još veći pečat na same pjesme. Veličina ovog zbora je ta da su nam svojim emocijama prenijeli teme pjesama iako ih nismo razumjeli, slušajući sami tekst bez obzira na to što nam je jezično relativno blizak.

Posjetitelji zagrebačkih koncerata bili su u Lisinskom iz svojih raznih razloga, od želje za vraćanjem sjećanja u neka stara vremena do mlađih koji su došli ipak čuti što to može pružiti jedan vojni orkestar, ovaj puta Ruske armije. Siguran sam da nisu svi izašli van dvorane ‘hipnotizirani’, jer za razliku od ostalih vojnih orkestara sa zapada, još nemaju taj zabavljački ‘štih’, već se i dalje osjeća neka vojna stega. Nama su bliži izvođači koji komuniciraju sa svojom publikom na razne načine, od poziva na pjevanje, pljeskanje i sl., što ovaj Zbor još ne koristi dovoljno. Svoj posao odrađuju izuzetno profesionalno i kada čovjek bolje pogleda daju sve od sebe pri svakoj izvedbi.

No, moram napisati jednu malu kritiku oko rasporeda izvođenja pjesama koje su bile na programu. Nekako smo svi naučeni da se koncert koncipira na način da se krene s manje poznatim pjesmama, a završava se u ‘velikom finalu’ s najpoznatijim pjesmama. Ovog puta nas je Zbor Aleksandrov ‘presjekao’ s dvije pjesme, a jedna od njih je i ruska verzija ‘Po šumama i gorama’ i očekivalo se da će se nastaviti taj niz. No, nakon završetka tih pjesama je bio totalni zaokret i unijelo je malo zbunjenosti među nas slušatelje tako da bi ipak možda mogli u nekim sljedećim koncertima malo razmisliti o ‘popravku’ liste izvođenja. Osim ove male zamjerke, možda bi mogli i povećati vizualnu komunikaciju s publikom koja bi voljela sudjelovati u koncertima tako da pjevači pozivaju na pjevanje, pljeskanje u ritmu i sl.Zaključak na kraju bi bio taj da je ovo vrhunski mladi vojni orkestar i svakako je bilo lijepo biti dio ovog spektakla koji je završio s nekoliko biseva i neprestanog pljeska publike u trajanju od gotovo 30 minuta. Nadamo se da će uskoro ponovno doći, ali isto tako bismo voljeli vidjeti i neke druge vojne orkestre.

Tekst, foto i video: Tihomil Ledinščak


Tagged: , , , , , , , , , , , ,