Zdenka Kovačiček pjeva Ellu i Lelu

U caffe baru Nova ploča u Zagrebu, prva dama hrvatske jazz scene Zdenka Kovačiček, predstavila je dvostruki album ‘Zdenka pjeva Ellu i Lelu – Live in Lisinski’.
Zdenka Kovačiček i Lela KaplowitzObjavljen je krajem prošle godine u izdanju Croatia Recordsa, a na njemu je snimka koncerta kojeg je održala u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 4. listopada 2015. godine. Podijeljen je u dvije tematske cjeline – na prvom CD-u Zdenka pjeva jazz standarde velike američke jazz ikone Elle Fitzgerald, dok drugi CD sadrži autorske skladbe hrvatske jazz glazbenice Lele Kaplowitz.

‘Jazz je moja strast. On mi daje beskrajnu slobodu, izražajnost i užitak. Jazz se prodaje u malim količinama, ali imamo sve veću publiku koja je na koncertu u Lisinskom pokazala koliko vrijedi sve ovo u što čvrsto vjerujemo i radimo’, rekla je Zdenka.

O njihovoj suradnji i uzbuđenju oko stvaranja same koncepcije koncerta koji je ostao zabilježen kao trajan dokument na dvostrukom CD-u, govorila je i sama autorica Lela Kaplowitz čije su skladbe za ovu priliku prevedene na hrvatski jezik: ‘Bilo je divno raditi sa sjajnim glazbenicima i Zdenkom. Njezina strast i scenska snalažljivost puno su doprinijeli da koncert u Lisinskom bude zaista poseban. Nakon koncerta mi je Zdenka rekla ako bi postojao Porin za publiku, onda bi ga trebala dobiti upravo publika koja je te večeri bila dio nas, što uostalom možete i čuti na ovom albumu.’

Poznati glazbeni kritičar i istinski zaljubljenik u jazz glazbu Davor Hrvoj dao je svoj osvrt na aktualni album: ‘Iako je ovo doista važan album trebalo je hrabrosti za njegovo objavljivanje. Ovo nije samo još jedan live album, jer ova koncertna snimka ima gotovo klupski ugođaj u kojem možete osjetiti oduševljenje publike zbog Zdenkih maestralnih izvedbi, ali i iskusnog Bože Pandurića koji je postavio mikrofone u sve kutke dvorane. Uz sjajne glazbenike, Joe Kaplowitza na orguljama, Elvisa Penave na gitari, Ratka Divjaka na bubnjevima, Lele Kaplowitz, Ane Vuletić i Tajane Beline kao back vokale te goste Sašu Nestorovića na saksofonu, Ramona Rebrešaka na trubi, ovaj album je važan glazbeni zapis i vrijednost svakog diskografa i zaljubljenika u jazz.’

C. R.


Zdenka Kovačiček i Vanda Winter
Ella i Marilyn u Kazalištu Komedija

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,