ZeGeVege: Veganska pizza, sushi, bolognese i kajgana

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, nakon prošlogodišnje pauze, 13. put zaredom, u organizaciji udruge Prijatelji životinja, održava se najveća veganska proslava – ZeGeVege festival održivog življenja.Posjetitelje privlači raznolika ponuda zdrave hrane, kozmetike isključivo biljnog podrijetla koja nije testirana na životinjama, proizvodi na bazi soje i pšenice poput tofua, sejtana i biljnih kobasica, ekološki proizvodi, plodovi i proizvodi nastali vrijednim rukama obiteljskih gospodarstava, biljna mlijeka i maslaci, ljuti umaci, dodaci prehrani, kozmetika za ljubimce… Čak devet restorana donosi raznoliku ponudu biljnih jela kao što su bolognese, pizze s veganskim sirom, sushi i ostale azijske delicije u biljnoj verziji, tradicionalna hrvatska jela poput soparnika, primamljiva biljna variva, kobasice, falafel, hotdog, kebab, razni biljni namazi, veganske slastice i sirovi kolači…

Osamdeset izlagača nudi proizvode temeljene isključivo na biljnim namirnicama. Privlače i degustacijama, prezentacijama inovacija, radionicama kuhanja i savjetovanjima o veganskoj kozmetici, kao i štandovima udruga. Osim toga, posjetitelji uživaju u odličnoj atmosferi, glazbi, druženju pod suncobranima i u vizualnom identitetu najzelenijeg festivala, koji je ukrašen edukativnim panoima, velikim natpisom ‘vegan’ i živim biljkama.

Svatko od nas može paziti da ostavi što manji ekološki otisak, da misli na pitku vodu, spriječi glad u svijetu i zaustavi daljnje globalno zatopljenje, a ZeGeVege ohrabruje pojedince da mijenjaju sebe kako bi promijenili svijet, poručuju Prijatelji životinja.

Recepti, zanimljive informacije i novosti iz svijeta o stalnom porastu zanimanja za veganstvo i širenju veganske ponude mogu se iščitati i iz brošure koju posjetitelji mogu dobiti besplatno na informativnom štandu organizatora i iz ruku vrijednih volontera.

Danas možemo uživati u mesnim jelima bez životinjskoga mesa, u mlijeku i mliječnim proizvodima bez kravljega mlijeka te palačinkama i kolačima bez kokošjih jaja, što dokazuju i hrvatski proizvođači. Zato će na ZeGeVegeu biti uručena plaketa za najinovativnije veganske proizvode koji su odabrani kroz projekt ‘Proizvodimo održivo, jedimo zeleno’, poput veganske tofu kajgane.

P. Z. / Foto: Vanja Babić


Tagged: , , , , , ,