Zelina: Nagrađena najbolja vina kontinentalne Hrvatske

U Svetom Ivanu Zelini, gradu s tisuću brjegova za 1000 doživljaja, kako ga još nazivaju, u dvorani Kraluš održana je 54. Izložba vina kontinentalne Hrvatske, a prethodno su uspješnim vinarima uručene nagrade.Na ocjenjivanje stručnog povjerenstva od 18 članova, pod vodstvom predsjednice Ane Jeromel, koje je održano prije Izložbe, pristigla su 374 uzorka vina. Nakon ocjenjivanja dodijeljeno je 106 zlatnih, 151 srebrna i 62 brončane medalje te 6 priznanja (ukupno 325!).

Spomenut ćemo samo najznačajnije: Traminac izborna berba prosušenih bobica 2019 iz vinarije OPG Josip Rajaković proglašen je šampionom 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i šampionom vina Zagrebačke županije. Nagrada Ljerka Habuzin za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina, dodijeljena je vinu Kraljevina Zelina 2021, OPG-a Puhelek Purek. Nagradu Milan Pažić za najbolje ocijenjeno bijelo suho vino osvojila je Graševina 2020 Mons Aureus, a nagrada Pero Krznarić za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprevrela šećera, izuzev predikatnih vina, dodijeljena je vinu Chardonnay Principovac 2018 Iločkih podruma. Ostale nagrade pogledajte ovdje.

Stvaranje vina je svojevrsna umjetnost, a na dodjeli nagrada bile su spojene dvije: vinogradarstvo i glazba pa su velikom dvoranom odjekivali zvuci klavira i dva impozantna glasa, tako da su nakon svake izvedbe, Voljen Grbac i Mirko Švenda zasluženo dobivali veliki pljesak.

Na ulazu u dvoranu bio je smješten izlagački prostor, a posjetitelji su umjesto kupljene ulaznice dobivali čašu s logotipom. Čaša je, naravno, poslužila za neograničeno kušanje vina, a kasnije je ostala kao draga uspomena na ovaj susret vinara i vinogradara te ostalih sudionika.

Uz dobru kapljicu idu i dobri zalogaji, a njih nije nedostajalo. U šatoru iza dvorane Kraluš, bila su poslužena autohtona jela spravljena od domaćih namirnica: od kobasica, dimljene šunke i kuhanog bunceka, zapečenog graha, palente s čvarcima i krpica sa zeljem do pečene patke, odojka, telećih rolada i pohanih rolica s piletinom i šunkom, uz domaće štrudle od jabuka i sira te obilje voća.

TZ GS / Foto: Goran Jakuš


Tagged: , , , , , ,