Žena Hamlet oduševila na Lovrijencu

Povijesni trenutak u hrvatskoj kulturnoj ponudi ispisan je na otvaranju 3. Midsummer Scene festivala koji traje svake večeri od 21.30 sati sve do 7. srpnja. Prvi put u Hrvatskoj, Hamleta je odigrala žena na izvornom jeziku. Britanska glumica Helen Millar oduševila je prepuno gledalište na Lovrijencu. Čaroban ambijent tvrđave uz vrhunsku produkciju publiku je odveo u svijet Shakespearea u kojem smo propitivali današnje aktualne teme i situacije.Hamlet-Hellen Millar‘Ovaj je Hamlet rođen kao žena, odrasta kao djevojčica, no shvati da u patrijarhalnom društvu moć i poštovanje može dobiti jedino ako je muškarac. Stoga ona odbacuje svoju seksualnost kako bi udovoljila svom ocu. U tinejdžerskim godinama shvati da se zapravo radi o svjesnoj odluci i prihvati je. Nakon smrti oca shvati da si je uskraćivala polovicu onoga što ona jest i već se na samom početku predstave nađe na rubu sloma. Smatram da ovaj Hamlet predstavlja ono što moramo žrtvovati, kako dovodimo u pitanje ono u što vjerujemo da bismo se prilagodili društvu i kakav utjecaj to ima na nas same, na našu dušu. Hamlet također predstavlja nekoga tko traga za istinom u svijetu prepunom maski i varljivih lica, gdje ništa nije onakvo kakvim se čini!’, otkrila je Helen Millar i dodala: ‘Prošle sam godine ovdje nastupala i bilo mi je prekrasno. Počašćena sam što sam pozvana da se vratim. To je jedno od najljepših mjesta na svijetu za izvođenje predstave. Biti ispod zvijezda dok o njima govorite, stajati na drevnom kamenu dok pričate o njemu, a oko vas lete ptice i šišmiši… Sama povijest i energija tog mjesta nezamislive su i iznimno sam sretna što imam priliku ovdje nastupati, pogotovo imajući na umu velike glumce koji su također tamo nastupali, na primjer Daniel Day Lewis i Judi Dench. To mi je strašno uzbudljivo!’.

Uz glavnu ulogu koja je pripala britanskoj glumici Helen Millar, u ‘Hamletu’ igraju Susan Hingley u ulozi Ofelije, Karren Winchester – Gertruda, Al Barclay u ulozi Klaudija, Blake Kubena – Horacije, Christopher Tester igra Laerta i Bernarda, Emma Fenney – Rosencrantza, Lewis Chandler – Guildernsterna. Hrvatski glumac i producent festivala Filip Krenus u ulogama je Polonija i Grobara.

Festival nastavlja suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će održati koncert barokne I filmske glazbe na Lovrijencu 28. lipnja. Započinje i nova suradnja s Domom Marina Držića i ansamblom Midsummer Scene festivala također 28. lipnja kada će u istoimenom muzeju ansambl Hamleta izvesti dramsko čitanje prizora iz ‘Dunda Maroja’ na engleskom jeziku te tako najaviti 2017. godinu i obilježavanje 450. obljetnice smrti komediografa Marina Držića.

U sklopu Midsummer Scene festivala, u izložbenom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine, do 6. srpnja je otvorena je izložba Bari Goddarda ‘Midsummer Scene / Night Dubrovnik’.

T. D.


Hamlet-foto cast
Hamlet, ime ti je žena!
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,