ZFF: Nezavisni filmovi na pet lokacija

Utorak na ZFF-u započinje u 10 sati u kinu Tuškanac filmom ‘Privremeni dom’, nagrađivanog Destina Crettona, indie feelgood dramom rađenom prema kratkometražnom uratku koji je 2009. godine odnio nagradu na Sundanceu za najbolji kratki film.

ZFFU poslijepodnevnim satima u kinu Europa, u 15 i 17 sati, možete pogledati reprize filmova iz glavnog dugometražnog programa – ‘Pogrešna dostava’ Ritesha Batre i ‘Nakon Lucije’ Michela Franca, a od 19.30
svečernju premijeru filma ‘Privremeni dom’. U 22 sata premijernoje  predstavljanje kratkometražnog hrvatskog filma ‘Bijela’, uspješnog redatelja Zvonimira Jurića te metafilm Nevija Marasovića ‘Vis-à-vis’ sa sjajnom domaćom glumačkom ekipom – Rakanom Rushaidatom, Jankom Popovićem Volarićem, Krešimirom Mikićem i Darijom Lorenci Flatz.

U večernjem programu u kinu Tuškanac u 19 sati pogledajte španjolski film iz programa Velikih pet – ’15 godina i jedan dan’, redateljice Gracie Querejete u kojem glavnu ulogu ima popularna španjolska glumica Maribel Verdú poznata po ulogama u filmovima ‘I tvoju mamu također’ i ‘Panov labirint’. U 21 sat očekuje vas film ‘Hannah Arendt’ o životu te židovsko-njemačke filozofkinje koja je pobjegla iz nacističke Njemačke u SAD te napisala kontroverzni Izvještaj o banalnosti zla nakon izvještavanja sa suđenja njemačkom ratnom zločincu Adolfu Eichmannu u Izraelu. Program u kinu Tuškanac završava u 23 sata kada su na rasporedu Kockice, filmovi mladih hrvatskih autora – Darie Blažević, Gorana Ribarića i Nebojše Slijepčevića.

U večernjem programu Muzeja suvremena umjetnosti u 19 i u 21 sat također možete pogledati filmove iz programa Inspirirano stvarnim događajem i Velikih pet. ‘Izbezumljenost’, belgijsko-francuska psihološka drama u režiji Joachima Lafosseoma, temelji se na stvarnom incidentu žene koja je ubila petero djece. U glavnim ulogama možemo vidjeti Tahara Rahima i Émilie Dequenne, koja je za ovu ulogu osvojila nagradu na najbolju glumicu na prošlogodišnjem Cannesu. ‘Izletnici’ je mračan, izopačen i urnebesan film o bezbrižnim ubojstvima ljubavnog para na prvom zajedničkom proputovanju – riječ je o dosad najuvjerljivijem radu britanskog redatelja Bena Wheatleyja (autor hvaljenog triler horora ‘Kill List’).

U Zagrebačkom kazalištu lutaka, posjetitelji u 20 sati  imaju priliku vidjeti šokantni dokumentarac ‘Odred za ubijanje’, pobjednik ovogodišnjeg Tribeca Film Festivala, koji nas uvodi u ratne zločine američke vojske u Afganistanu.

Redatelj Dan Krauss već se istaknuo svojim radom te bio nominiran za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma svojim prvim uratkom ‘The death of Kevin Carter’. Zagrebačkoj publici predstavit će se i Željko Mirković sa svojim filmom ‘Drugi susret’ (na rasporedu u 22 sata) koji prikazuje susret američkog pilota lovca F-117A i srpskog časnika protuzračne obrane koji ga je oborio na Kosovu 1999. godine.

Besplatne filmove možete pogledati u Zagrebačkom plesnom centru. Iz programa Istočnoeuropski SF nude se: ‘Prvi svemirski brod na Veneri’ autora Kurta Maetziga, a u programu Moj prvi film Poljska, rane radove kultnog poljskog autora Romana Polanskog – ‘Dva čovjeka’ i ormar te ‘Nož u vodi’. Od 23 sata možete pogledati film ‘Žrtva’ iz programa Re-kreacija Queera. Redatelj Basil Dearden prikazao je društvenu netoleranciju i seksualni puritanizam ranih šesdesetih kroz život oženjenog odvjetnika, pripadnika velike skupine londonskih prikrivenih homoseksualaca.

Dan ispunjen filmova završava tulumom u kinu Europa uz kućne DJ-e kina!

ZFF

Tagged: , , , , , , , , , , , ,