ZFF otvoren komedijom Zoran, moj nećak idiot

Zagreb Film Festival (ZFF) ušao je u svoju 11 godinu s nepisanim pravilom da nije festival zvijezda ali, nažalost, niti premijera.
Zoran, moj nećak idiotNa njemu ćemo, kako je na svečanom otvorenju u kinu Europa najavio direktor Boris T. Matić, moći vidjeti nekoliko sjajnih filmova nedavno nagrađivanih na bitnijim svjetskim festivalima.

Čast da otvori ZFF dobio je ‘Zoran, moj nećak idiot’ (Zoran, Il mio nipote scemo) u talijansko-slovenskoj produkciji, redatelja Mattea Oleotta, koji je osobno predstavio film na broken englishu, čime je pobrao buran aplauz publike, ali i za jako dobro obavljen posao. Iako najavljeni, pred zagrebačkom publikom nisu se poklonili slovenski glumci Rok Prašnikar (Zoran) i Jan Cvitkovič, nego samo Marjuta Slamič i dio produkcijskog tima.

‘Zoran, moj nećak idiot’ debitantski je dugometražni Oleottov film, snimljen u nezavisnoj produkciji, kojem je za realizaciju bilo potrebno čak pet godina. Već se okitio s četiri nagrade na Venecijanskom festivalu, a i u Zagrebu je dočekan s oduševljenjem.

O filmu:
U ovoj komediji ulazimo u život četrdesetogodišnjeg Paola (Giuseppe Battiston) koji živi u malom furlanskom gradu blizu granice sa Slovenijom. Nepouzdan je, voli dobru kapljicu, dane provodi u lokalnoj krčmi i uporno prati svoju bivšu suprugu. Jednog dana dobiva u privremeno skrbništvo nesigurnog 16-godišnjaka koji je odrastao u slovenskim planinama. Iako nevoljko, Paolo se mora brinuti o njemu, ali uskoro otkriva Zoranov neobičan dar: on fenomenalno igra pikado! Paolo pomisli da je to prava prilika da se osveti cijelom svijetu. Šarmantan odnos dvojice rođaka natopljen je lokalnom atmosferom taverni, domaćeg vina, regionalnog humora, propalih snova i nada…

‘Zoran, moj nećak idiot’ bit će prikazan i danas (ponedjeljak 21. listopada) u 17 sati u kinu Europa.

Mustafa Topčagić

Tagged: , , , , , , , , , ,