ZFF poslastica: Krugovi Srdana Golubovića

Direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), Boris T. Matić, dopustio si je malo privatnosti, pa je nakon svečane dodjele nagrada, u kinu Europa zagrebačkoj publici premijerno prikazan srpski film ‘Krugovi’ koji je režirao Srdan (a ne Srđan, kako mnogi pišu) Golubović.

KrugoviMatić je, naime, jedan od producenata ove koprodukcije, koja je prikazana na Sundanceu, Berlinu i još nekim prestižnim festivalima. To mu ne treba uzeti za zlo, dapače, jer su ‘Krugovi’ prikazani izvan konkurencije i jedan su od boljih igranih filmova na 11. ZFF-u. Kao Matićev dobar prijatelj, Golubović je bio i član žirija dugometražnog i kratkometražnog igranog filma.

Film je inspiriran stvarnim ratnim događajem iz 1993. godine koji se dogodio u Trebinju (istočna Hercegovina), kada se mladi srpski vojnik Srđan Aleksić suprotstavio ‘svojima’ koji su usred grada bezrazložno mlatili njegova znanca Bošnjaka, Alena Glavovića. Zato je izvukao deblji kraj – pretučen je do smrti (nakon šestodnevne kome) – a umlaćeni Bošnjak uspio je pobjeći s lica mjesta i iz Trebinja te danas živi u sigurnosti Zapada. Srđan Aleksić u međuvremenu je postao simbol ljudskog dostojanstva u neljudskim vremenima. Širom brdovitog Balkana počinju ulice nazivati njegovim imenom, a Srdan Golubović otišao je korak dalje i snimio film po scenariju Srđana Koljevića, sina Nikole Koljevića, bliskog suradnika Radovana Karadžića, koji se samoubojstvom spasio od Haaga. Koljević junior, očito, nije slijedio politički program svog oca i ovom je pričom, koju je napisao zajedno sa suprugom Melinom Pota Koljević, donekle nastojao sprati ljagu s prezimena.

Krugovi-plakatZanimljivo je da glavnu ulogu u filmu ima glumac odranije poznat po velikosrpskim stavovima Aleksandar Berček (glumi oca od mladića čiji je lik inspiriran Srđanom Aleksićem), pa iznenađuje da se prihvatio takve uloge, koja je u suprotnosti s njegovim javno deklariranim stavovima. Tko zna, vremena se, a možda i ljudi, ipak mijenjaju. Doduše, nitko nije očekivao da će se naglo prosvijetljeni Berček doći pokloniti pred zagrebačkom publikom, koja je, pak, burnim aplauzom nagradila ekipu na čelu s redateljem Golubovićem. Prave ovacije, razumljivo, doživio je Leon Lučev, jedini hrvatski glumac u filmu, koji izvrsno tumači lik Bošnjaka, spašenog nakon premlaćivanja, kojega i u sadašnjem miru Njemačke proganjaju ostaci prošlosti…

Redatelj Golubović (‘Apsolutnih sto’, ‘Klopka’) uspio je napraviti dobru angažiranu dramu s donekle usporenom radnjom, a od poznatih i manje poznatih glumaca (iz Srbije, Hrvatske, BiH, Njemačke… ) izvući gotovo maksimum.

Primjedba bi se jedino mogla uputiti na akcente i govor, jer srpski glumci povremeno miješaju ijekavicu i ekavicu, što je čest slučaj u sapunicama, ali se ne bi smjelo događati u ovako ozbiljnom filmu. Izvrsnu manju ulogu ostvario je Nebojša Glogovac koji, nažalost, kruh/hleb zarađuje glumeći i u aktualnoj Veljačinoj sapunici ‘Stella’, u kojoj ne dolazi do izražaja njegova glumačka umješnost kao u ‘Krugovima’. Također, sjajnu epizodu ostvario je Dejan Čukić, crnogorski glumac s adresom u Danskoj, kojeg ovih dana možemo gledati i na HTV-u u seriji ‘Borgia’ u ulozi biskupa Guiliana Della Roverea.

Dobre uloge ostvarili su perspektivni srpski glumci Vuk Kostić (Marko – lik inspiran Srđanom Aleksićem) i Nikola Rakočević (Bogdan – sin jednog od Markovih ubojica).

Film kreće u redovitu distribuciju i svakako ga vrijedi pogledati!

Mustafa Topčagić

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,