ZFF: Premijera Goranovog Wimbledona

Dokumentarac ‘Goranov Wimbledon’ redatelja Leona Rizmaula, premijerno prikazan u sklopu ZFF-a, okupio je u Zagrebačkom kazalištu lutaka brojne štovatelje Gorana Ivaniševića. Kroz svjedočanstva glavnih aktera koji su, svaki na svoj način, sudjelovali u stvaranju wimbledonske povijesti, gledatelji su ponovno proživjeli najemotivnije trenutke Goranove pobjede.
Nekoć slavni tenisač i sportski komentator, John McEnroe, u dokumentarcu govori o svemu što mu je u trenucima prije i nakon Ivaniševićevog i Rafterovog finala prolazilo kroz glavu te je priznao kako nije vjerovao u čudo koje se tog 9. srpnja 2001. odigralo na Centralnom terenu. Britanac Tim Henman prisjeća se svih faza svog polufinala s Goranom, koje je zbog kiše potrajalo tri dana i koje je na kraju izgubio te svoje sunarodnjake bacio u očaj. Za Patricka Raftera, Australca koji je, kako sam kaže, čak i priželjkivao susret s Ivaniševićem u finalu vjerujući kako će mu biti puno lakše nego s Henmanom, Wimbledon je do danas ostao neostvaren san.

Posebno emotivni trenuci u filmu svjedočanstva su Gorana i Srđana Ivaniševića, koji su za taj ‘meč života’ mnogo toga stavili na kocku. Malo tko je tada znao za preporuke liječnika ocu Srđanu da zbog problema sa srcem ne dolazi gledati finale Wimbledona, kao i za ozbiljnost ozljede ramena na koju je toga dana, u svome stilu, Goran odlučio zaboraviti. ‘Što god da napravim i gdje god da krenem u životu, uvijek ću biti wimbledonski pobjednik’, kaže naš najbolji tenisač čija je sportska i životna priča dirnula svijet.

Iako nije bio službeno najavljen, Ivanišević je na svečanu premijeru stigao s bivšom suprugom Tatjanom Dragović kojoj je posebno zahvalio na podršci u najtežim trenucima karijere te kćeri Amber Marijom i sinom Emanuelom.

Dokumentarac ‘Goranov Wimbledon’ (‘Goran’s Way’), čiji je Rizmaul redatelj, scenarist i producent, prvi je HRT-ov dokumentarac koji je ušao u natjecateljski dio Zagreb Film Festivala, a bit će prikazan 5. studenog na HRT-u.

Renata Cisar
Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , ,