ZFF zatvoren dodjelom nagrada i premijerom Krugova

Jedanaesto izdanje Zagreb Film Festivala zaključeno je svečanom dodjelom nagrada u prepunom kinu Europa te projekcijom filma izvan konkurencije – ‘Krugova’ Srdana Golubovića, koji je dosad dobio tridesetak priznanja i srpski je kanididat za nagradu Oscar.
ZFF-Dvorana kina EuropaCeremonija zatvaranja  i dodjela nagrada prošla je u uobičajeno neformalnom ozračju uz direktora Borisa T. Matića i izvršnog direktora Hrvoja Laurentu. ‘Još jedno festivalsko izdanje je iza nas. Bilo nam je lijepo i naporno. Imali smo fantastično vrijeme, prekrasne goste i predivnu publiku’, izjavio je Boris T. Matić. ‘Zahvaljujemo se i festivalskoj ekipi koja je uz malo sna i puno truda cijeli festival iznijela na svojim leđima’, dodao je.

‘Uvijek se, naravno, zahvaljujemo Gradu Zagrebu, HAVC-u, programu MEDIA Europske unije, generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu i ostalim prijateljima sponzorima, ali ovaj put bi se posebno zahvalili vjernoj publici koja nas je svih ovih godina pratila i koja je i ove godine u ogromnom broju pohodila svih pet kinodvorana u kojima smo prikazivali filmove. Hvala vam puno!’, izjavio je Hrvoje Laurenta.

Priznanja i nagradePrije dodjele nagrada publika je imala priliku vidjeti kratki video presjek festivalskog tjedna koji je pripremila foto-video ekipa ZFF-a. Prva dodijeljena nagrada bila je ona scenarističke radionice Palunko koju po jedanaesti put organizira Hrvatski filmski savez u suradnji sa Zagreb Film Festivalom. Ove godine sudjelovalo je dvanaest mladih scenarista pod mentorstvom Dalibora Matanića, Tomislava Zajeca i Danila Šerbedžije. Žiri u sastavu Hane Jušić, prošlogodišnje pobjednice Kockica, Josipa Sunka, prošlogodišnjeg pobjednika Palunka i Nevija Marasovića, scenarista i redatelja, posebnu pohvalu dodijelio je Milošu Miloševiću i Sanji Peršić, dok je glavnu nagradu osvojio Neven Dužanec. Prema scenariju potonjeg autora u produkciji Hrvatskog filmskog saveza u suradnji s Propeler filmom do sljedećeg ZFF-a bit će snimljen kratki film koji će biti prikazan u programu Kockice.

Prva ovogodišnja Zlatna kolica te iznos od 10.000 kuna koje osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijeljena su najboljem filmu iz programa Kockice u kojem je ove godine prikazano devet kratkometražnih igranih filmova. Žiri koji su činili Hana Jušić, redateljica i pobjednica prošlogodišnjih Kockica, Alexandra Schmidt, programske selektorica festivala kratkog filma u Dresdenu i Jožko Rutar, producent i ravnatelj Slovenskog filmskog centra, najboljim su kratkim filmom mladih domaćih filmaša proglasili ‘Ko da to nisi ti’ autora Ivana Sikavice. ‘Ovaj film ne dopušta gledatelju odvratiti pogled od neugodnih, ali itekako poznatih prizora iz privatnog života. To čini na stilski hrabar način, bez imalo patosa’, pojasnila je odluku žirija Alexandra Schmidt. Posebno priznanje žiri je, pak, dodijelio filmu ‘Srami se’ autorice Darije Blažević.

Kapetan i njegov gusarZlatna kolica za najbolji dokumentarni film te novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura dobio je film ‘Kapetan i njegov gusar’ autora Andyja Wolffa. Odluku o najboljem naslovu u toj kategoriji donijeli su Timo Novotny, austrijski redatelj,  čija se dva dokumentarna filma moglo vidjeti na prethodnim izdanjima Festivala, Saša Ban, redatelj koji je prije dvije godine osvojio posebno priznanje žirija za dokumentarac ‘Zemlja znanja’ te Sead Kreševljaković iz programskog odjela Al Jazeera Balkans, također redatelj dokumentarnih filmova, a kojeg se publika sjeća kao jednog od autora dokumentarca ‘Sjećaš li se Sarajeva’ koji je prikazan na prvom Zagreb Film Festivalu. ‘Jednostavno, ali savršeno snimljen film koji se temelji na kontrastu dvaju svjetova utjelovljenih u dva lika. Likovi kapetana i njegovog gusara izbjegavaju stereotipnu podjelu na pozitivce i negativce. Pokazuju nam složenost međusobnog razumijevanja i shvaćanja da su obojica samo ljudi, iako su neprijatelji’, pojašnjenje je žirija. Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dodijeljeno je srpskom filmu ‘Drugi susret’ autora Željka Mirkovića koji ‘govori o najdojmljivijoj priči na svijetu.’

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film te novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura dobio je film ‘U akvariju’ autora Tudora Cristiana Jurgiua: ‘Iskren je to prikaz odnosa koji nam je pokazao od koliko se borbe sastoji prava ljubav’. Posebno priznanje dodijeljeno je filmu ‘Dolina kitova’ Guðmundura Arnara Guðmundssona. Odluku o najboljem naslovu u toj kategoriji donijeli su Leo Barraclough, filmski kritičar i urednik u časopisu Variety, Srdan Golubović, redatelj filma ‘Krugovi’ te Ada Solomon, producentica iz Rumunjske koja je jedna od zaslužnijih za veliki uspjeh njihova filma u svijetu, a producirala je i prošlogodišnjeg pobjednika ZFF-a.

Ritesh BatraSpomenuti žiri potom je dodijelio nagrade u dugometražnoj konkurenciji – posebno priznanje po prvi put dodijeljeno je domaćem filmu, ‘Vis-à-Vis’ Nevija Marasovića. ‘Posebno priznanje odlučili smo dati vrlo jednostavnom, ali iskrenom filmu Vis-à-Vis u režiji Nevija Marasovića, za koji vjerujemo da predstavlja novi glas hrvatskog filma’. Konačno, film ‘Pogrešna dostava’ Ritesha Batre osvojio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film te nagradu u iznosu od 4.000 eura. Taj film na festivalu je proteklog tjedna predstavila glavna glumica Nimrat Kaur uz koproducenta Čedomira Kolara. ‘To je emotivan, vizualno zadivljujući, umjetnički film koji komunicira s publikom širom svijeta’, tim riječima žiri je pojasnio svoju odluku.

ZFF

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,