ZG Zoo: Dan močvarnih staništa

Svjetski dan močvarnih staništa u Zoološkom će se vrtu Grada Zagreba obilježiti u subotu, 3. veljače. U edukativnom kutku, koji se u sklopu Egzotičnih subota postavlja u Tropskoj kući, edukatori će posjetiteljima od 10 do 14 sati govoriti o tršćacima.

Tršćaci su područja uz močvare obrasla trskom. Nalaze se između vodenih i kopnenih ekosustava. Bogati su biološkom raznolikošću. Ta područja, naime, brojnim životinjskim vrstama osiguravaju hranu te su im mjesto za razmnožavanje i zaklon. Trske obogaćuju tlo tršćaka kisikom. Odumrli dijelovi njihovih stabljika prihranjuju tlo koje, zahvaljujući tome, zadržava velike količine hranjivih tvari. Stanište je to i velikog broja mikroorganizama koji vodu pročišćavaju od viška organske tvari. Tršćaci okolna područja štite od poplava i vjetra.

Unatoč svojoj velikoj važnosti tršćaci danas su ugrožena staništa. Trska se više ne koristi u građevinarstvu, pa se tršćaci isušuju i pretvaraju u obradive površine. To ugrožava životinje koje u tršćacima žive. Edukatori Zoološkog vrta predstavit će neke od tih životinja. Govorit će, među ostalima, o patuljastim miševima i žabama. Djeca će moći zaigrati i zanimljivu igru, a neki će biti nagrađeni i Vodičem kroz močvarni svijet.

Svjetski dan močvarnih staništa je 2. veljače. Tim se danom ukazuje na važnost očuvanja močvarnih staništa te činjenicu da ona ubrzano nestaju posljednjih nekoliko stotina godina. Močvarna se staništa gube čak tri puta brže od šuma. Osim što su važna za biološku raznolikost, ta područja ljudima pružaju pristup pitkoj vodi te su korisna za gospodarstvo. Ovogodišnji Svjetski dan močvarnih staništa ima temu Močvare i dobrobit ljudi. Time se u fokus želi staviti snažna veza ljudi s močvarnim staništima.

Zoološki vrt svakodnevno je otvoren od 9 do 16, a ulazak u Vrt je moguć do 15 sati kad se zatvaraju blagajne.

M.S. / Foto: ZG Zoo promo


ZG Zoo: Snijeg donio Egzotične subote


Tagged: , , , , , , , ,