ZG Zoo: Male crvene pande nazvane Dudek i Regica

Četveromjesečni blizanci crvenih pandi iz Zoološkog vrta grada Zagreba dobili su imena Dudek i Regica. Putem društvenih mreža čak 700 je građana dalo prijedloge imena za male crvene pande, a ocjenjivački je sud Vrta popis suzio na 10 najboljih.Imena glavnih likova iz kultne hrvatske serije ‘Gruntovčani’ pobijedila su Dunju i Mazala, Ivicu i Maricu, Neru i Sinišu te Ivicu i Janicu. Odluku su donijeli proslavljeni hrvatski veslači Martin i Valent Sinković, uz pomoć supruga Manuele i Antonele.’Budući da smo iz sportskog svijeta, jako su nam se svidjela i imena Ivica i Janica, no na kraju smo se odlučili za imena iz jedne od nama omiljenih serija. Počašćeni smo da smo kumovi malim crvenim pandama jer rado posjećujemo Zoološki vrt i doznajemo što sve čini za ugrožene životinjske vrste. Naime, posljednjih desetljeća promijenila se svrha zooloških vrtova i njihova percepcija u javnosti. Suvremeni vrtovi imaju veliku ulogu u uzgoju ugroženih vrsta te edukaciji građana o važnosti njihove zaštite’, poručili su Martin i Valent Sinković.

Braća Sinković i timaritelj Valentino Macan

Timaritelji crvenih pandi upoznali su ih s navikama i prehranom Dudeka i Regice te njihovih roditelja Eme i Popija. Crvene pande pretežno se hrane bambusom, a posebna im je poslastica grožđe. Hrvatski olimpijci u šali su dodali kako je sklonost grožđu potvrda da su ove crvene pande Zagorci.

‘Iako tijekom godine imamo velik broj mladunaca u Zoološkom vrtu, građani su posebno vezani uz najmlađe članove u obitelji crvenih pandi. Drago nam je Ema i Popi imaju već drugu generaciju pomlatka na našoj adresi. Prošle su godine dobili Grgu, a ove Dudeka i Regicu. Budući da su mladunci uključeni u EEP, uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija, možda će u budućnosti živjeti negdje drugdje, ali iz Zagreba će ponijeti svoja imena. Zato nam je drago da ona nose štih ovog podneblja’, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. Pojasnio je da je dosta građana predložilo imena Dudek i Regica te izrazio tugu zbog smrti glumca Martina Sagnera.

Objava imena mladunčadi crvenih pandi svojevrsna je najava obilježavanja Dana crvenih pandi, koji će se u Zagrebu obilježiti deseti put. Najmlađi će se posjetitelji moći uključiti u kreativne radionice izrade naglavaca i repova nadahnutih izgledom crvenih pandi te u edukativnu igru zahvaljujući kojoj će upoznati EEP.

T. K.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,