ZG Zoo: Svjetski dan divljih vrsta

Trenutačno je na Crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN-a) više od 15.200 vrsta životinja. Među njima je 38 vrsta koje su izumrle u prirodi i koje danas opstaju isključivo zahvaljujući skrbi čovjeka. Dvije od tih vrsta mogu se vidjeti u Zoološkom vrtu grada Zagreba. To su sabljorogi oriks i sokorska gugutka.

Zoološki vrtovi danas su svojevrsne Noine arke. Naime, oni se, među ostalim, bave uzgojem životinja čije vrste spadaju u izumrle u prirodi, kritično ugrožene, ugrožene i osjetljive. Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u uzgojnim programima (EEP-ima) Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Kako izgledaju ti programi, djeca će moći doznati kroz igru na Edukacijskom trgu Zoološkog vrta grada Zagreba u subotu, 6. ožujka od 11 do 15 sati. Sudionici igre okušat će se u ulozi koordinatora EEP programa za crvene pande. Doživjet će kako se pojedinoj crvenoj pandi traži odgovarajući partner u drugim zoološkim vrtovima te kako se organizira prijevoz za jedinke tako vrijedne životinjske vrste.

U blizini će biti postavljen edukativni kutak ‘Sačuvajmo ugrožene vrste’. Tamo će građani moći vidjeti različite preparate životinjskih vrsta ugroženih u Hrvatskoj i svijetu. Među tim su preparatima jaje bijele rode, krzno euroazijskog risa, dlaka dvogrbe deve, zub narvala i lubanja čimpanze. Bit će izloženi i preparirani afrički lav te glavata morska kornjača. Pomoću izloženih preparata edukatori će posjetiteljima približiti probleme s kojima se pojedine životinjske vrste susreću, što uzrokuje njihovu ugroženost te što se sve poduzima kako bi se koja vrsta zaštitila.

P. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,