Zigmanov trijumf u Rijeci

Dugoočekivana, spektakularna kolekcija više od 50 možemo slobodno reći, umjetničkih djela našeg proslavljenog dizajnera Jurja Zigmana, pred oduševljenom je publikom predstavljena u hali riječkog Exportdrva, impozantnog prostora koji je svojom „grubom“ estetikom na više od pet tisuća kvadratnih metara upravo istaknuo čaroliju onog što je predstavljeno pred gotovo tisuću modnih entuzijasta i ljubitelja Zigmanovog djela.

Nakon punih pet godina Zigman pred publikom predstavlja svoj rad, ponukan ponajviše sve češćim apelima i pozivima poznatih svjetskih stilista. Dizajner koji svoje kolekcije stvara neopterećen komercijalnošću svojih kreacija na najljepši je način zaokružio bogatu karijeru obilježenu nevjerojatnim uspjesima, zapravo neviđenim na ovim prostorima. Fokus na onom što njemu pričinjava zadovoljstvo i što ga ispunjava, ali i inzistiranje na besprijekornoj i beskompromisnoj izvedbi već godinama rezultira kreacijama koje najveće svjetske zvijezde odabiru za najznačajnije trenutke svojih karijera, bilo da je riječ o velikim glazbenim turnejama ili o dodjelama najeminentnijih nagrada poput Oscara i Grammyja.

Više od mjesec dana, stotine sati stvaranja kreacija od kojih svaka priča svoju bajku, do posljednjeg je detalja osmislio i svojom rukom prošio ovaj modni genijalac koji haute couture diše i živi, baš poput najvećih modnih kreatora koji su obilježili povijest mode. Zigman danas uz njih stoji rame uz rame. Ovim je predstavljanjem Zigman ispisao svoju posvetu najljepšem odjevnom predmetu  – haljini, onakvom kakvu je on vidi bez razmišljanja je li na pravom putu i hoće li se nekome svidjeti ili ne. I kako to obično biva, kada slušate sebe i svoje srce, uspjeh ne izostaje.

Ono što bismo savjetovali zvijezdama poput Beyoncé, Nicki Minaj, Mary J. Blige, Christine Aguilere, SZA ili Nelly Furtado je da na vrijeme rezerviraju predstavljene kreacije, jer ono čemu smo svjedočili primijenjena je umjetnost izvan vremena, koja izmiče kontekstualizaciji ili tradicionalnom modnom narativu.

F.J. / Foto: Mateja Vrčković, Viktor Pravdica, Matea Smolčić Senčar


Lauba: Izložba hrvatskog dizajna


Tagged: , , , , , , , , ,