Žilnik & Buden: Zagrebački razgovor

Jedan je filmaš. Drugi je filozof. Obojica su bespoštedni analitičari našeg stanja. Oni su Želimir Žilnik i Boris Buden.Boris Buden i Želimir ŽilnikNa ljeto 2013. Žilnik i Buden, zajedno s novosadskim Centrom za nove medije kuda.org, objavljuju ‘Uvod u prošlost’. Ukratko, nezaobilazni dokument o iskustvu suočavanja s realnošću povijesne regresije, jalovosti kritike, lažljivosti javnosti, ispraznosti znanja, potkupljivosti umjetnosti i naposljetku, rasulom društva u ratu i zločinu.

Vizualni kolegij Multimedijalnog instituta i kuda.org, u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu, organiziraju razgovor o ‘Uvodu u prošlost’, koji će se održati 3. veljače u 19 sati u MM centru (Savska 25). Razgovor s autorima moderiraju Branka Ćurčić (kuda.org) i Petar Milat.

‘Ova knjiga nije napisana nikakvim jezikom amaterizma, nego, naprotiv, svojevoljno odabranim amaterizmom jezika, kako u disciplinarnom tako i u lingvističkom smislu. Ne samo što nije napisana nikakvim jezikom historičara ili filmskih teoretičara, ona nije napisana ni hrvatskim jezikom. I u tome nije mogla naći boljeg uzora od redatelja Želimira Žilnika i njegovog filmskog opusa. Za njega, više no za bilo koga na ovim prostorima, vrijedi poučak koji bismo svi trebali upamtiti. Svi mi smo započeli kao amateri. Samo najbolji među nama to su i ostali.’

Kuda

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,