Žive slike u Muzeju grada Zagreba

Muzej grada Zagreba već 15 godina zadnji vikend fašnika  (1. i 2. ožujka) priređuje muzejsko događanje ‘Žive slike’. Taj nekomercijalni i edukativni muzejski projekt organizira se po uzoru na slično događanje koje su Zagrepčani priređivali krajem 19. stoljeća.
Žive slikeDjelatnici Muzeja, uz prijatelje i kolege iz susjednih institucija tom se prigodom kostimiraju u povijesne likove iz prošlosti Zagreba te u prvom licu tumače osobnu povijest i povijest grada u vremenu u kojem je određeni lik živio. Sve se događa u prostoru Muzeja grada Zagreba, odnosno u stalnom postavu koji ilustrira gradsku povijest od srednjeg vijeka do 20. stoljeća.

Tako s posjetiteljima razgovaraju i povijesna događanja tumače kralj Bela IV., barunica Rauch, gradonačelnik Mošinski, gradski stražar, gradski sudac Adam Balogh, prva kondukterka Paula Landsky, Slavoljub Penkala, nogometaši HAŠK-a, dama sa Savskog kupališta i brojni drugi likovi.

Ove godine sudionici ‘Živih slika’ najavljivat će i izložbe planirane za 2014. godinu: ‘Maksimir – povijest i kvartovski simboli’, ‘Filmski grad – tvornica snova’, ‘Vrijeme giganata: Zagrebačka industrijska baština 1945. – 1990.’ te izložbu o stotoj godišnjici početka Prvoga svjetskog rata.

Žive slike su besplatno događanje, ‘dani otvorenih vrata’ za sve posjetitelje Muzeja. Prošle godine ih je u dva dana posjetilo više od 5.000 posjetitelja.

MGZ

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,